Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli

Od: luky2 odpovědí: 20 změna:

3y2 + y _ 11,2/ y+3,8 = y + 3,8

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

0x

Ano, toto je linearni rovnice s neznamou ve jmenovateli.

jirbar*
hodnocení

0x

No je to pěkná rovnice a co má být.

hm*
hodnocení

0x

Tohle že je lineární rovnice?

luky2
hodnocení

poteřboval bych poradit jak to mám vypočítat aby mi to vyšlo -1,516 oprava zadání: 3y2 + y _ 11,2/ y+3,8 = y +2*(y+1)
paw*

To co ti ma vyjit stejne neni dobre. Si to tam dosad. Navic to neni linearni rovnice,a el kvadraticka. Mala napooveda> preved si vse na jednu stranu a udelej jednotneho jmenovatele. Pak resis kubickou rovnici=0. A nebo to zderivuj.

luky2
hodnocení

A jak se řeší kubická rovnice a jak se to zderivuje? Porad prosím. (a nebyl by společný jmenovatel y+38?)

paw*

Tezko radit, kdyz clovek nevi uroven znalosti. Spolecny jmenovate y+3.8 by byt mohl, pokud by rovnice melapredpis 3y2 + y _ 11,2/( y+38) = y +2*(y+1)
.Takto je spolecny jmenovatel jenom "y"

luky2
hodnocení

když mám předpis - akorát že je tam y+3,8 a ne (y+3,8) - což je jedno. A jak to mám vypočítat když to vynásobim y+3,8?

paw*

Ono to jedno neni, jak je to predepsane. 11.2/y+3.8 je neco jineho nez 11.2/(y+3.8).

Das pak citatel =0 a resis jenom citatel (za podminky y se nerovna 0).

luky2
hodnocení

tak mi to tady ukaž jak je mezi tim rozdíl se závorkou a bez ( vyšlo by to stejně nebo ne?)

- mi tady ukaž jak by se to počítalo se závorkou a bez = abych viděl jakej je mezim tim rozdíl

jirbar*

Máš základní nedostatky v prioritách operátorů a ještě se chceš hádat. On je totiž podstatný rozdíl udělat zápis se zlomkovou čarou (což tady nejde bez pomocí JPG), nebo zápis s lomítkem. A nechtěj něco od druhých spočítat, když to neumíš ani napsat. Teprve teď koukám, že vlastně to původní zadání bylo úplně celé blbě. To si to po sobě ani nezkontroluješ?

paw*
08.02.13 16:29

Ba, ba.

jirbar*
hodnocení

0x

Nedovedeš udělat ani pořádný zápis. Kdo má vědět zda ve jmenovateli je "y" nebo "y+3,8"

luke237
hodnocení

0x
Nakonec je to opravdu linearni rovnice. Ten kvadraticky clen se pokrati.
Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli
paw*

No jo, jenze toto je uplne jina rovnice nez byla zadana. Resp autoruv zapis vedl na rovnici kubickou.

luky2
hodnocení

Je to stejná rovnice co jsem zadával.

co jste chtěl zadat.

Za prvé, tazatel zadání opravil, tohle odpovídá tomu opravenému zadání.

A za dryhé,kde jste sebral tu kubickou rpvnici? Ano, na první pohled to vede na rovnici kvadratickou, ktyerá se pvšem nakonec zredukuje na rovnici lineární, což je naprosto evidentní a vititelné na první pohled neozbrojeným okem, ale kubická? to nevyjde ani v tom opraveném zadání, ani v tom původním, a doknce bez ohledu na to, jestli tam jsou ty tolikdiskutované závorky nebo nejsou.

doplněno 09.02.13 13:24:

Pardon omlouvám se, to, co jsem napsal, se týká právě případu, když tam ty závorky jsou tak, jak uvedeno v řešení kolegy luke. Prostě jsem se utrhl.

Ale zároveň je to objasnění tazateli, že na závorkách opravdu záleží, ale nejsem si jisrt, zda to pochopil.

jirbar*

Nepochopil, jinak by se dávno kál.

doplněno 09.02.13 18:17:

Teda já váhal zda má být ve jmenovateli jen "y" nebo "y+3" a jak koukám tak v čitateli má být celý trojčlen. Kdo tohle pochopil tak je génius, když pisatel je nejspíš magor. A nevšiml jsem si, že to vyplývá z opraveného zadání. To snad si musí člověk upravit jen vzhledem k předpokládanému výsledku.

Z opraveného zadání to nevyplývá, já jsem prostě kecal a ještě jednou se kaji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]