Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem na ZŠ a probíráme lomené výrazy. Nedokžu si poradit s těmtio 2 lehkými příklady. Podle výsledků by měly vyjít a) y+2/y , b) y-2/y
Opravdu nevím kde dělám chybu, zkoušel jsem dávat spol. jmenovatele u příkladu a) y+2 i y(y+2), stejně tak i u příkladu b). Stále mi však příklad nevychází. Evidentně se zkracuje, ale co s čím?
Předem díky.
Co to je za krávovinu. Pokud dělíš v čitateli mnohočlenem z jmenovatele tak všechny členy ve jmenovateli a nikoliv jen ten první, byť to pěkně "vypadá"
doplněno 26.01.13 15:25:Čitatele uprav podle vzorce (a+b)² a pak můžeš krátit.
Kterou třídu děláš?
Cha, co tam dělá ten smajlík?! Ten tam být nemá! Má být:
... výraz ( 2y + 4 + y² ) převeď ...
A jejejej, to jsem se nechal pěkně ovlivnit, je truhlík. Ten převod je opravdu chyba, ono to jen tak nejde. Ovšem v tom případě se nijak nemohu dobrat k předloženýcm výsledkům.
Podle mne ty výsledky neodpovídají zadání.
... já truhlík ...
Proč by jsi se nechal napálit. upravit na mocninu dvojčlenu je běžná matematická úprava. a pokud lineární člen nesedí je třeba ho přičíst (odečíst) viz Luke.
Ovšem teprve teď jsem si všiml, že autor uvádí výsledek a na první pohled vidím, že je to blbost , nebo je něco špatně. Dle toho výsledku by se totž při porovnání zadání a údajného výsledku muselo rovnat
y=y/(y+2)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.