Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lomené výrazy

Od: reksik odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, jsem na ZŠ a probíráme lomené výrazy. Nedokžu si poradit s těmtio 2 lehkými příklady. Podle výsledků by měly vyjít a) y+2/y , b) y-2/y

Opravdu nevím kde dělám chybu, zkoušel jsem dávat spol. jmenovatele u příkladu a) y+2 i y(y+2), stejně tak i u příkladu b). Stále mi však příklad nevychází. Evidentně se zkracuje, ale co s čím?

Předem díky.

Lomené výrazy

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

k2
hodnocení

0x

V citateli Vam po prevedeni na spolecneho jmenovatele vyjde vyraz, ktery lze rozlozit na nasobeni 2mnohoclenu (dvojclenu) tak, aby se vykratil s dvojclenem ve jmenovateli.

reksik
hodnocení

Ano, ale v takovémto případě mi příklad a) vychází 2. Nikoli y+2/y...

hm*
hodnocení

0x

Napiš celý svůj postup výpočtu.

reksik
hodnocení

Velmi rychle...

Lomené výrazy #2
jirbar*

Co to je za krávovinu. Pokud dělíš v čitateli mnohočlenem z jmenovatele tak všechny členy ve jmenovateli a nikoliv jen ten první, byť to pěkně "vypadá"

doplněno 26.01.13 15:25:

Čitatele uprav podle vzorce (a+b)² a pak můžeš krátit.

Kterou třídu děláš?

reksik
hodnocení

Omlouvám se, před 2 dny jsme začali s lom. výrazy pracovat.

hm*

To vykrácení máš špatně. Vykrátit můžeš tehdy, když dokážeš napsat zlomek do tvaru:
A*(něco) / A*(něco_jiného)
Pak můžeš vykrátit to A a zbyde ti něco/něco_jiného. Neboli pokud jde vytknout něco stejného z (celého) čitatele i z (celého) jmenovatele, pak to můžeš vykrátit.
Takže, jak píše jirbar, výraz (2y + 4 + y²) převeď na tvar typu (a+b)² a bude skoro hotovo.
doplněno 26.01.13 15:42:

Cha, co tam dělá ten smajlík?! Ten tam být nemá! Má být:
... výraz ( 2y + 4 + y² ) převeď ...

jirbar*

Smajlík se občas zobrazí místo pravé závorky

luke237
(2y + 4 + y2) převeď na tvar typu (a+b)2 a bude skoro hotovo

Tudy cesta nepovede.
Lomené výrazy #3
luke237
V tom prikladu je neco spatne. Kdyz to totiz zacnu pocitat odzadu od vysledku, nedostavam stejny tvar jako ten po hned prvni uprave *sok*:
Lomené výrazy #4
luke237
Zapomnel jsem napsat, ze z puvodniho dotazu tazatele nevyplyva, jak presne vypada ten vysledek (tak, jak to zapsal, je to dvojznacne), proto jsem to spocital pro obe mozna vysvetleni jeho zapisu.
luke237
Uplne stejny problem jako u prikladu a) nastava u prikladu b). *ee* Asi mi neco unika ... :( *zed*
luke237
S podrobnejsim rozepsanim rozdilu ve vyrazech:
Lomené výrazy #5
hm*

A jejejej, to jsem se nechal pěkně ovlivnit, je truhlík. *zed* Ten převod je opravdu chyba, ono to jen tak nejde. Ovšem v tom případě se nijak nemohu dobrat k předloženýcm výsledkům. *nevi* Podle mne ty výsledky neodpovídají zadání.

doplněno 26.01.13 19:23:

... já truhlík ...

jirbar*

Proč by jsi se nechal napálit. upravit na mocninu dvojčlenu je běžná matematická úprava. a pokud lineární člen nesedí je třeba ho přičíst (odečíst) viz Luke.

Ovšem teprve teď jsem si všiml, že autor uvádí výsledek a na první pohled vidím, že je to blbost , nebo je něco špatně. Dle toho výsledku by se totž při porovnání zadání a údajného výsledku muselo rovnat

y=y/(y+2)

hm*

:) Nepsal jsem "napálit", ale "ovlivnit". Nějak jsem viděl jednoduchou úpravu a hned požadovaný výsledek. A ono ne. *hi*

andrea*
hodnocení

0x

wolframalpha.com/... - alternate forms

wolframalpha.com/... - alternate forms

hodnocení

0x

jedniduchý test: položím y = 1. Pro takové y mají výrazy smysl. ale předpokládaný výsledek s původním výrazem nesouhlasí. Není chyba v zadání, případně v přiřazení výsledků?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]