Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se rekne nemecky predbihat?

Od: anzionka® odpovědí: 12 změna:
Zdravim, jak se rekne nemecky predbihat, mysleno v nejake rade? Nevite nekdo? Diky moc.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Předběhnout ve frontě: sich vordränge(l)n

hodnocení

0x

erwarten

doplněno 16.01.13 12:27:

nebo : outrunningjemand

figurek*

*cert* erwarten je očekávat.

Předbíhat je uberholen. Přehlasované u na začátku.

hodnocení

Ja jsem napsala ubertreffen, ale ucitelka rekla, ze to je spatne. Tak jsem nevedela. A neni nahodou warten cekat? Nebo to er nejak zmeni smysl toho slova?
luke237
To "er-" znamena "o-". Tedy warten = cekat, erwarten = ocekavat.
naihonn*

übertreffen je předstihnout ve významu jako předčit :)

luke237

Asi jsi nechtela napsat "ubertreffen" (doslova "vice nez dosahnout/potkat (cil)", neboli "predcit"/"predstihnout", jak uz je tady uvedeno), ale "uverlaufen" ("prebehnout") nebo "vorlaufen" (bezet napred nebo kupredu). Ani jedno bohuzel neni sprvne. Je to uberholen. :)

Je ale dobre pochopit, jak se tvori v nemcine slova pomoci predpon a korenu slov a jaky je vyznam predpon (napr. co presne znamena "be-", "auf-", "uber-", ...). Zmeny vyznamu slov vlivem predpon se bohuzel mezi ruznymi jazyky presne nekryji a proto je zapotrebi pochopit, co presne ta predpona v tom jinem jazyce znamena a jak meni vyznam korenu.

Nakonec se naucis vyvarovat se tzv. "falesnych pratel" (slova, ktera doslovnym prekladem znamenaji neco jineho, nez v puvodnim jazyce - jako napr. v tomto pripade "uberlaufen" nebo "vorlaufen") a muzes se povazovat za cloveka, ktery umi jazyk na solidni urovni.

luke237
Puvodne jsem chtel napsat: ubertreffen = "pre-potkat", "pred-potkat" (dosazeni nejakeho cile, mety, stavu, ...) pro lepsi pochopeni a zapamatovani spravneho ceskeho prekladu "predcit", ale nakonec jsem to z nejakeho duvodu zapomnel uvest. :(

hodnocení

Diky moc vsem. :)
luke237
Muzes si to sama najit ve slovniku.
luke237
Ja tam ten obrazek nevlozil! *sok* *ee* *nevi*

Dneska to tady blázní. Pravděpodobně to zmizí samo. Admin zřejmě něco ladí... *smich*

výtka
Upozornění od administrátora 16. 01. 2013 14:45:34
to je nová funkce - náhodný obrázek. Už konečně vím čím to je a večer to napravím do budoucna :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]