Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

2 ošklivý příklady s kterými nehnu

Od: barboraaa odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Tak jsem si tak propočítávala Janečka na blížící se písemku z matiky a narazila jsem na 2 příklady s kterými nehnu :/ není tu někdo, kdo by mi napsal postup krok za krokem, z čehož bych to mohla pochopit? Nejspíš je u mě největší problém určit vůbec ten společný jmenovatel.

Výsledky jsou u obrázku dole :)

Budu moc vděčná za jakoukoliv pomoc :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

barboraaa
hodnocení

Nevložil se mi obrázek :O

barboraaa
hodnocení

Tak do třetice :';)

2 ošklivý příklady s kterými nehnu

dzordz*
hodnocení

0x

Co by nelo hnout. V 5 v první závorce vidím nějaké stejné polynomy, jednička jde odmocnit snadno, to za mínusem převedu na stejný jmenovatel, odečtu. V druhé závorce 4+4√m a 4-4√m, no tak je jasné, e s tím budeme muset něco udělat, upravit to na společný jmenovatel a sečíst. Uvidíme, co dole vyjde, a podle toho upravíme třetí člen v závorce. A z těch dvou závorek zůstane jen zlomek děleno zlomek, tak dělení nahradíme násobením a ve druhém zlomku převrátíme čitatel a jmenovatel.

Podobně příklad 6, ze jmenovatele druhého členu v závorce půjde něco vytknout, pak najdeme společného jmenovatele vech tří zlomků (tedy "první vynásobíme druhým a třetím, druhý prvním a třetím, třetí první a druhým"). Ze zlomku za závorkou taky půjde něco vytknout a v konečném násobení se závorkou se tam něco vykrátí.

luke237
Take jsem premyslel nad tim spolecnym nasobkem a nakonec jsem na to prisel :) :(4+4sqrt(m)) * (4-4sqrt(m)) = 4^2 + (4^2)*m = 8(2+2m) *tanec*Ten druhy priklad je jeste jednodussi: spolecny nasobek je: sqrt(a)*(sqrt(a)-)*(sqrt(a)+1)+(a+1) = sqrt(a)(a^2-1)
luke237
Ehh, tak tohle ne :(Jeste jednou a tentokrat uz vzorec (a+b)(a-b)=a^2-b^2 spravne: (4+4sqrt(m)) * (4-4sqrt(m)) = 4^2 - (4^2)*m = 8(2-2m), takze spolecny nasobek bude (1-m)(1+m)=1-m^2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]