Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlasti a múzám - Ano nebo ne?

Od: martka odpovědí: 6 změna:

Roku 1781 se nejvyšší purkrabí František Nostic rozhodl vystavět honosnou budovu pro umělecké účely.Dne 7.června téhož roku byl položen základní kámen a stavba dále vznikala podle plánů dvorského architekta Haffeneckera.Budou zde 2 pořadí loží,parter,druhý parter a galerie.O 2 roky později 21.dubna je divadlo slavnostně otevřeno.Na průčelí budovy je nadpis ''Vlasti a múzám.''Protože je toto hlavní divadlo království českého německou scénou,mnozí tento nadpis nechápou.V říjnu 1787 jsem zde poprvé uslyšeli Mozartovu skladbu Dona Giovanniho a 2 roky předtím jednoho lednového dne z jeviště konečně zaznělo první české slovo. Toto je můj úkol do českého jazyka.Byla bych moc ráda,kdybyste mi pomohli text opravit,nahradit některé opakující se názvy apod.A popřípadě jestli tento text je vůbec výklad.Já sama si tím moc nejsem jistá protože je to clekem čerstvé učivo.Předem děkuji. :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak dobře, několik připomínek. Docela mně vadí, že se přeskakuje z minulého času do budoucího a zpět do přítomného. Alespoň třetí větu bych ponechal v minulém čase (byla zde vybudována dvě pořadí...). Království české se píše s velkým počátečním písmenem. Výraz 21. dubna bych doplnil i letopočtem a oddělil jej čárkami. Za datem 1787 nemá sloveso "jsem" žádný význam - vyhodit. Slůvko "skladba" bych nahradil výrazem "opera", a ta se jmenuje Don Giovanni.

A když už je tam zmínka o prvním českém slově, bylo by vhodné upřesnit, o jaké představení šlo. Ještě drobnou poznámku - za intepunkčními znaménky se dělá mezera, text je přehlednější.

martka
hodnocení

Mohla by ta jedna z vět tedy znít takto? : V říjnu 1787 zde poprvé zazněla Mozartova opera Don Giovanni (o jaké představení šlo nevíme ani to zde uvádět nemohu,protože šlo o cvičení v učebnici které jsme měli předělat na výklad a nesmíme tam přidávat informace navíc-ten text co jsem zde dala je už mnou předělaný). Děkuji moc :)

hop®
hodnocení

0x
Formální chyby - po tečce, která ukončuje větu, následuje mezera. Po čárce, oddělující souvětí, také. "2 pořadí lóží" - asi bych napsal "dvě řady lóží" "O 2 roky" - bych použil čislovku místo čísla "O dva roky"''Vlasti a múzám.'' - tečka patří mimo uvozovky"jsem zde poprvé" - jsme...ještě váhám, zda je správně "dvorský architekt", jestli není správněji dvorní architekt.Co se týký faktické stránky, tak opravdu nevím, dějepis není moji silnou stránkou...

hodnocení

0x

Jestli je to výklad, nevím.

Jestli je to věcně správně, nevím a nebudu kontrolovat.

Pravděpodobně to budete odevzdávat jako rukopis, přesto upozorňuji, že za každou čárkou a tečkou se musí dělat mezera. I u data.

Dvakrát v textu píšete 2 roky. Lépe je slovem - dva roky.

Větu začínající: V říjnu 1787... bych přeformulovala podle časové posloupnosti. Tedy nejprve 1785 české slovo a teprve potom pište o Mozartově skladbě.

...jsme zde slyšeli... Naše generace neslyšela. Snad diváci nebo návštěvníci slyšeli...

pacourek*
hodnocení

0x

Je to vyklad o Nosticovoě(později Stavovské) divadle.Prvni věta je v pořádku.U druhé věty nevim co je myšleno Další dvě jsou v pořádku Upravil bych větu "a 2roky předtím jednoho lednovehodne" nahradil"V lednu 1785"zaznělo první české slovo .V říjnu 1787jsme zde poprvé zazněla skladba Don Giovanni od Mozarta

iz*
hodnocení

0x

Z jazykového hlediska už snad bylo řečeno vše.

Výklad by měl být souvislý, časově posloupný. Ve výkladu bych zmínila i historii, architekturu (stavebí sloh), vedle dvorního (nikoliv dvorského) architekta bych zmínila i další umělce, kteří se na stavbě a výzdobě divadla podíleli.

Výklad by měl zahrnout i nejdůležitější události kulturního a společenského života (např. významné premiéry).

Píšete-li "o prvním českém slově", bylo by dobré uvést, o jaké představení šlo (můžete zmínit autory i interprety). Také by bylo dobré uvést přesné datum (xx. leden 1785).

___ Podle mne však nejde o výklad, ale o kusé vyprávění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]