Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to dobře?

Od: jake377* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, dostali jsme úkol:

Lichoběžník ABCD má pravý úhel u vrcholu B a rovnoběžné strany AB a CD. Uhlopříčky |AC|=12cm a |BD|=9cm jsou na sebe kolmé. Vypočítejte obvod a obsah.

Lichoběžník jsem si již narýsoval a vypočítal obsah a obvod, jen si nejsem jistý, jestli to mám dobře.

S = 130,5cm2

O = 40 cm

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

okok
hodnocení

0x

obvod se musí rovnat 2x jedné (kratší) + 2x druhé (delší) straně.

2 x 12 + 2 x 9=24+18=42cm.

ladaadal*

Ty vypočítáš obvod z úhlopříček? To jsi geniálnější než sám Pythagoras.

petapeta*
hodnocení

0x

Lichoběžník vypadá takto. Rozměry jsou vypočteny pomocí Euklidovy a Pythagorovy věty. Vypočítat obvod a obsah by již neměl činit potíže.

Je to dobře?
artik*

mohu se zeptat jak se dojde k těm rozměrům? Děkuji

doplněno 11.01.13 13:37:

a to je ten problém , Euklidova věta *zed*

doplněno 11.01.13 13:43:

a ještě jeden dotázek , jak můžou bej úhlopříčky AC a BD na sebe kolmé , když strana AB a CD jsou rovnoběžné a každá uhlopříčka měří jinak . Přece ,aby uhlopříčky byly kolmé , musej měřit stejně ( když jsou strany AB a CD rovnoběžné ) . Už jsem ze školy dlouho , tak se omlouvám za hloupej dotaz

doplněno 11.01.13 15:22:

nikdo už žádnou radu?

petapeta*

Posuneme-li úhlopříčku f = 9 cm ve směru určeném úsečkou DC, získáme pravoúhlý trojúhelník AB’C s pravým úhlem při vrcholu C a strana b lichoběžníku je výškou v tomto trojúhelníku. Pomocí Pythagorovy věty vypočteme délku úsečky AB‘, d(AB‘) = 15 cm. Poté pomocí Euklidových vět vypočteme úseky na přeponě vytvořené bodem B. ( např. a . 15 = e2 nebo c . 15 = f2). Výpočet zbývajících stran b a d je již snadné.

doplněno 11.01.13 15:32:

Jestliže bych neznal Euklidovy věty, tak lze úseky vypočítat pomocí Pythagorovy věty.

Označíme-li jeden úsek přepony x (na obrázku např. x = a ), pak druhý úsek bude 15 _ x. Musí platit:

e2 _ x2 = f‘2 _ (15 _ x )2

122 _ x2 = 92 _ (15 _ x )2

x = 9,6

Úhlopříčky mohou být vůči sobě samozřejmě navzájem kolmé a různě dlouhé. Snad je to zřejmé z obrázku. Trojúhelník AB‘C je pravoúhlý s pravým úhlem při vrcholu C. Je zřejmé, že odvěsny mají různou délku ( |AC| ≠ |B’C| ) Vrcholem C můžeme vést rovnoběžku s přeponou. Úhlopříčka BD je rovnoběžná s odvěsnou B’C, tudíž musí být rovněž kolmá na AC a stejně dlouhá jako B’C.

Je to dobře? #2

ladaadal*
hodnocení

0x

Hele, řeklo se, že domácí úkoly neřešíme. Když jdeš na matematickou olympiádu, tak bys to měl znát. Je to poslední otázka z první strany.

Navíc jsem s tím o víkendu pomáhal synovi. Kdybych věděl, že to sem někdo nakreslí a rozepíše, tak se na přemýšlení pěkně vyprdnu a ty tři dny počkám.:D

jake377*
hodnocení

Já to ani nechtěl vyřešit, pouze si ověřit správnost výsledku. Bohužel máme špatného učitele, s kterým jsme pozadu od většiny škol a nic jako Euklydovu větu jsme se neučili. Jinak díky všem ostatním za výpočet ;)

petapeta*

Já předpokládal, že se jedná o úlohu ze střední školy. Pro žáka 9. třídy je úloha těžší. K výpočtu by měla stačit jen Pythagorova věta. Jak velmi jednoduše vypočítat obsah poradil kartaginec. Ale úlohy matematické olympiády měly být odevzdány už 7. ledna.

hodnocení

0x

Výpočet obvodu je poněkud složitější, ale z obrázku , ktrý dal petapeta, by to mělo jít, i když přímo postup tam nenapsal. Když vypočtete strany, samozřejmě spočteme i odsah, ale ten, zdá se mi, lze spočítat i zpaměti jako polovinu součinu úhlopříček. Takže S ≠130,5cm2 ale S = 54 cm2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]