Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zlomky SŠ

Od: jack57 odpovědí: 6 změna:

Prosím vás, sem na základní škole a dostal sem úkol vypočítat příklad pro středoškoláky a nevím si rady, potřeboval bych tohle spočítat...:)) Děkuji předem

1 1 8a(na druhou)

- + - + -

x - 2a x + 2a 4a(na druhou) x - x(na třetí)

Děkuji za veškerou pomoc.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michaltopic*
hodnocení

0x

Nešlo by to vyfotit a vložit sem jako obrázek? Takhle se tu rozjede diskuze o tom, že tomu není rozumět. Zkus to ...

jakc57

Tady to je

Zlomky SŠ
michaltopic*

No vida, to je hned lepší :) Ale popravdě už jsem ze školy asi moc dlouho, protože tohle bych dával dohromady dýl, než někdo, kdo to teď smolí na papír a brzy ti určitě odepíše. Určitě bych to řešil vytýkáním ...

mrgenstr

Sice jsem ze základky, ale nejsem si jistý

( / ber jako zlomek)

1/-2ax+ 1/2ax+8a(na dr.)/4a(na dr.)-x(na dr.)

tlapka*

Podle mě je třeba najít společného jmenovatele. Z posledního jmenovatele lze vytknout x a zbytek se pak dá rozložit podle vzorce (a na druhou - b na druhou) = (a-b)*(a+b), což by odpovídalo prvním dvěma jmenovatelům. Potom vynásobíme čitetele těmi prvky jmenovatele, které ve svém vlastním jmenovateli nezahrnuje. Je to takto popsáno pochopitelné? :)

doplněno 29.01.13 15:47:

I když teď koukám, že neodpovídá pořadí x a a... asi se bude muset ještě vytknout mínus nebo něco takového?

doplněno 29.01.13 15:47:

Ano, vytknout mínus u prvního členu, u druhého to není třeba, protože u sčítanců lze pořadí zaměnit. :)

andrea*
hodnocení

0x

Ano, je to přesně podle těch kroků, jak tě navádí Tlapka :).

A výsledek je 2/x.

Zkus to spočítat, jestli ti to tak vyjde. Pokud budeš mít problém, tak ti tu pak můžu dát celý postup ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]