Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mocninné funkce

Od: barboraaa odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Potřebovala bych poradit ohledně mocninných funkcí. Doma tomu bohužel nikdo nerozumí :(

Mohli byste mi prosím někdo zkontrolovat následující úlohy? A pomoct s těmi dvěmi posledními?

Nějak s nimi nemohu hnout.

Byla bych vám strašně vděčná, já vím, že toho je doocela dost, ale myslím, že pro normální lidi to není tak těžký. Já nemám moc talent na matematiku.

Děkuji za jakoukoliv pomoc :)

Mocninné funkce

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

barboraaa
hodnocení

Nějak mi nejdou dát všechny 3 obrázky najednou. A koukám, že to není ani moc k přečtení, tak snad se vám to nějak přečíst podaří :O

Mocninné funkce #2
barboraaa
hodnocení

Kdyby to vážně nešlo, pošlu to třeba i na email, kdyby se našel někdo, komu se chce v neděli večer pomáhat nebohé studentce :'D

Mocninné funkce #3
luke237
To a) a b) mas dobre.
To c) je predpokladam "x plus 2, to cele na druhou", a to mas blbe.
Z predchozich grafu jsi si mela vsimnout, ze kdyz mas (x+a), jako treba v tomto tvojem pripade (x+a)^(-2), tak je to v podstate graf x^(-2), ale cely posunuty o "a" doleva. Lze to jednoduse odvodit, protoze kdyz je x=-a u te funkce (x+a)^(-2), tak graf ma stejnou hodnotu jako pro x=0 u toho puvodniho grafu x^(-2).
Ten priklad d) je ten samy priklad. Opet je to v podstate graf x^(-3), ale posunuty o 1 doprava (protoze pro x=1 nabyva graf (x-1)^(-3) stejne hodnoty jako graf x^(-3) pro x=0)
Vzdycky, kdyz kreslis grafy, tak si nakresli klicove body, kterymi musi graf prochazet. Typicky si spocti hodnoty pro x=-2,-1,0,+1 a +2
Jeste jednou si projdi vsechny ty grafy a podivej se, jak ovlivnuji jednotliva pridana cisla podobu grafu, napr. prechod z x^3 na (x^3)-1 (posun o 1 DOLU) nebo na (x^3)+3 (posun o 3 NAHORU) nebo na (x-1)^3 (posun o 1 DOPRAVA) atd. Prechod z x^2 na 2x^2 napriklad roztahne graf 2x na vysku atd. Prechod z x^2 na -2x^2 ho nejen roztahne 2x na vysku, ale jeste ho kvuli tomu minus preklopi kolem osy x ...
Na pochopeni techto zavislosti je tento domaci ukol. Ty jsi je zatim nepochopila, jak je videt z tveho reseni grafu v poslednim pripade pro body c) a d).
luke237
Tohle je reakce na ty druhous adu grafu (ty vicebarevne). Bohuzel ty barvy nejsou dobre videt, takze nejde presne urcit, jak to mas nakreslene. Ty jednotlive grafy zrejme budou dobre. To barevne vytazeni tech poslednich vyrazu se vsemi absolutnimi hodnotami ale nemusis mit spravne.

honzs*
hodnocení

0x

Dej ty obrázky někam na veřejný server (třeba www.imagevenue.com) a hoď sem odkaz. Takhle to není moc čitelné.

doplněno 06.01.13 19:37:

Jinak pro kontrolu grafů funkcí se mi osvědčil prográmek GraphCalc, http://goo.gl/FOK9a

doplněno 06.01.13 20:33:

Zkus si nainstalovat tu kalkulačku, má jednoduché ovládání, jenom se přepneš na 2D graf (záložka Graph 1), zadáš předpis funkce do políčka a vykreslí se ti průběh.

Dva poslední myslíš y=x^(-3)-1 a y=(x+2)^(-2)?

Mocninné funkce #4
barboraaa
hodnocení

Nějak mi to nejde :/

Ráno jsem si stáhla podobný program a vůbec mi to s ním nejde :';) Zdá se mi to hrozně složiý...i když popravdě řečeno jsou počítače další věc, na kterou jsem silně antitaletní :)

Děkuji za pomoc, zkusím ještě tenhle program, třeba budelepší :)

hodnocení

0x

Jestli dobře rozumím zadání, jsou dány ty funkční předpisy a má se nakreslit graf; je to tak?

Stáhl jsem a otočil těch prvních šest grafů a zdá se mi to velmi zhruba dobře, Je jasné, že jde spíš o náčrtek, ale minimálně jedna věc by by měla být vidět i v hrubém náčrtku, a totiž to, že tečny v bodě x = 0, respektive v příkladu b v bodě x = 1, musí být vodorovné.

Víc jsem zatím nezkoumal, dřív bych si chtěl ujasnit, zda je to to, co se žádá.

barboraaa
hodnocení

Ano :) Jsou předpisy a má být k tomu přibližný náčetek.

Bohužel v učebnici nejsou výsledky, takže jsem nevěděla, jak jinak zjistit výsledky než tímto způsobem :)

Zatím velice děkuju :) Kdyby se Vám ještě chtělo, tak mám problém hlavně s těma 2 úplně posledníma, u těch vůbec nevim a strašně mi vrtají hlavou :';)

barboraaa
hodnocení

Ta odpověď byla ode mě, jen se to nezobrazilo modře. Nevím proč :O

luke237
Modre se to zobrazuje jen registrovanym a nekterym neregistrovanym. Jake je ale presne pravidlo pro ty neregistrovane, nevim. :(
luke237
Omlouvam se, ted jsem si vsiml, ze se ti to predtim zobrazovalo modre a az pak pozdeji jen tmavozlute :(

Možná byla napsaná z jiné IP adresy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]