Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedno - pod. j a přid. j

Od: nelie odpovědí: 5 změna:

Zdravím, potřebuji poradit se slovíčkem "jedno". Potřebovala bych ho použít jako podstatné jméno a jako přídavné jméno.
Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jedno slovo...

První sníh...

Věty si už doplň sama...

iz*

Ve Vašich příkladech jde o číslovky, nikoliv o podstanté nebo přídavné jméno.

K dotazu: "Jeden, jedna, jedno" - číslovka. Jako podstatné jméno lze použít zpostatnělou číslovku. Nenapadá příklad použití číslovky jedno na místě přídavného jména.

Možná jediný?

doplněno 01.01.13 18:24:

jediný, jediná, jediné

nelie
hodnocení

Je to jeden z úkolů na zkoušku... máme vycházet z teorie, že číslovka a zájmena jsou v podstatě podstátná nebo přídavná jména (někdy i příslovce - uveden příkald čtyrnásobně).
Příklad "první sníh" by tedy měl být správně. *palec*
hádám, že jsem na to šla příliš složitě, při tom jsem to měla přímo před očima *hi*

dericcaster*
hodnocení

0x

Upozorňuji, že větný rozbor není zrovna mojí silnou stránkou, ale co třeba věta typu: Je mi to jedno. Šéfovi je úplně jedno, co si o tom myslím já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]