Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,mám dotaz...
Potřebuji zjistit výšku trojúhleníku.Znám základnu,ta má 5cm a úhel alfa 90° a úhel beta 10° .Potřebuji znát výšku trojúhelníku.Tj strana naproti úhlu beta.Moc děkuji .. je jasné že třetí úhel má 80°
Prosím poraďte.Děkuji
děkuji za obrázek.Já ale úhly znám,nepotřebuji to přeci počítat přes tangens.Nebo se pletu?Potřebuji dopočítat,jak dlouhá bude strana b z obrázku.Strana c = 5 cm.
Mohu poprosit o výsledek a ne jen odpovědi typu,že to mám najít v sešitu či učebnici,když jsem ze školy několik let..a zrovna tyto věci vím,ale nemohu najít nikde vzoreček na výpočet protilehlé strany úhlu.
Podle mě,když vezmu pravoúhlý trojúhelník o úhlech 90° a 45° a 45° ,tudíž rovnostranný myslím,kdy strana c a b se rovná 5,tak je zřejmé,že když beta bude půlka ze 45° (tj.22,5°) ,tak bude protilehlá strana o půlku menší,tj. 2,5 cm..nebo se pletu..takto mohu vypočítat,že když bude úhel 11,25°,tak bude strana mít 1,25cm...Nebo se pletu?Pouze moje logické uvažování...
Děkuji za výsledek..popřípadě jak jste k němu došly..děkuji...Jde mi o sklon pultové střechy ,který chci 10° ,potřebuji dopočítat převýšení.
Ty vaše úvahy neplatí. Platí podle obrázku:
b = c tg β = 5 ⋅ tg 10° = 5 ⋅ 0,1763 = 0,8816
Hodnoty tangens se určují pomocí tabulek nebo kalkulačky. Např. pro ten úhel 22,5 ° by výška b byla 2,071 cm. Viz wolframalpha.com/...+
A proč by to neplatilo?Zkoušela jsem si to sestrojit pomocí pravítka a kružítka...ten kdo má úhloměr to má hned..Já jej bohužel nemám. A udělala jsem si úhel 90° a pomocí kružítka jej rozpůlila na úhel 22,5° a ten úhel zase rozpůlila na 11,25°a základnu dala 5 cm a vyšla mi strana b 1,25 cm... Takže nechápu,proč by to nešlo? Proč počítat tangens?Ten se používá ke zjištění úhlu ne?
doplněno 27.12.12 22:09:Nejspíš tomu rozumíte..koupím si úhloměr a uvidím co mi ve skutečnosti vyjde...
doplněno 27.12.12 22:10:Jinak moc děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.