Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet z chemické rovnice

Od: simona123521 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den.

Potřebovala bych pomoct s výpočtem z chemické rovnice. V chemii mám mezery, ale myslela jsem si, že ji chápu, jenže s tímhle příkladem nějak nemohu hnout. Je tu někdo, kdo by mi pomohl? :)

Zadání zní: Kolik tun krystalické sody bylo získáno tepelným rozkladem 840 tun jedlé sody, jestliže je výtěžek 90 %?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Simonko,

Nebudu to za tebe počítat,ale řeknu ti postup:

Vycházím z rovnice: 2NaHCO3 = Na2CO3 +CO2 +H2O

Spočítáme molární hmotnosti.

Na = 11

H = 1

C = 6

O = 8

Krystalická soda je dekahydrát (Na2CO3 x 10H2O).

Z molární hmotnosti je pak jednoduchou úměrou lehké přejít do matematiky,výpočet procent.Jen to chce trochu snahy.

JABRAKA

simona123521
hodnocení

Děkuji za odpověď. Jen je ty molární hmotnosti jsou nějak špatně ne? Kyslík by měl mít 16, uhlík 12, a sodík 22 ne?

jabraka*

To máš pravdu,je vidět,že na to myslíš.Já opsal čísla z tabulky,kterou jsem měl v databázi,tam je vlastně atomové číslo.

JB

doplněno 18.12.12 09:12:

vscht.cz/...

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]