Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych pomoci s jedním příkladem: t3+3t2+4t+2 převést na součin. ( za téčky jsou mocniny) Děkuji
To znamená t³ + 3t² + 4t +2?
To zadáníje trochu nejasné, nemá tam být
převést na součin kořenových činitelů? Pak by to znamenalo nalézt ty kořeny, což obecně není úplně jednoduché. Zde snadno najdeme jeden kořen rovný -1, takže vytkneme (x+1) a už máme kvadratickou rovnici.
Přžesně tak. Takže to vede na rozklad, který jsi uvedl, trochu jeinou cestou. Obě cesty jsou ovšem tak trochu zkusmé, to už je v podstatě věci. A já se opozdil, začal jsem sice psát odpověď, když tam ještě řádné nebyla, ale pak mne něco vyrušilo a byl jsemdruhý. Dal bych bod, ale bez registrace to nejde.
Ja tady nejsem kvuli bodum Spise se sem chodim neco dozvedet ctenim odpovedi od jinych a kdyz neco vim, tak odpovim sam.
Pokud vim, tak pro reseni kubickych rovnic existuje snad nejaky vzorec jako pro reseni kvadratickych.
Tak nějak, respektive primárně nalezení kořenu s následným vydělění, Z toho vašeho postupu samozřejmě taky vyplyne nalezení kořenu, ale až následně.
Jinak na řešení kubických rovnic jsou postupy, klasické jsou Cardanovy vzorce, ale ty nejsou právě pohodlné. Dokonce v případě, že rovnice má reálné kořeny, tyto kořeny vyjdou v podobě kombinace odmocnin z komplexnívh čísel. Proto se používají jiné metody, které jsou pohodlnější, ovšem nejsou univerzální. Konkrétně zde se lze pokusit nejprve o hledání celočíselného kořene (jehož existenci lze předpokládat z toho, jak je úloha zadána, takový příklad se bude formulovat tak, aby šel rozumně řešit. . Snadno se ukáže, že jedinéé možnosti, přicházející v úvahu, jsou 1 a -1, no a ty dvě možnosti jsem vyzkoušel. Ten tvúj postup je taky dobrý, a taky je to částečně hádání; nicméně celkem nabízející se. Taky by člo zkusit rozklad
t³ + t² + 2t² + 2t +¨2t + 2
což taky není zase tak skrytý nápad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.