Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mongeovo promítání - sestrojení středu elipsy

Od: athos* odpovědí: 7 změna:

dobrý den, prosím o pomoc u příkladu:

sestroj sdružené průměty rotačního kužele v rovině x(-7;5;6), vrchol V(-1;9;8) a podstavná kružnice prochází bodem M(1;?;1)

neumím vyřešit sestrojení středu elipsy, děkuji za pomoc

doplněno 17.12.12 14:48:

můžu ještě poprosit o pomoc?

zadání mám sestroj sdružené průměty jehlanu s pravidelnou šestibokou postvavou v rovině r(-2;-6;2) vrchol na podstavě A(2;3;?), vrchol tělesa V(-5;4;9)

zase nevím, jak sestrojit alespoň druhý bod na podstavě (chápu, že jsou to asi triviální dotazy pro toho, kdo tomu rozumí, ale na přednáškách jsem měl podstatně lehčí zadání a ani na internetu jsem postup nenašel... díky

doplněno 28.12.12 07:35:

a poslední prosba

zadání: bod C(-1;0;1) B(-1;6;1) A(4;5;4) přímka a= AB, přímka b= BC

neumím sestrojit stopy roviny... :(

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Osa rotačního kužele je kolmá na rovinu podstavy, ne? Sestrojte průsečík přímky s rovinou a půl díla je hotovo. :)

doplněno 17.12.12 07:54:

no tak půl díla máme hotovo, teď zjistěte skutečnou vzdálenost průsečíku osy s rovinou a bodu na elipse. To je poloměr podstavy kužele. V průsečíku osy a roviny nakreslete kružnici o poloměru podstavy, tím dostanete delší osu elipsy.

Máte střed elipsy, delší osu elipsy a bod na elipse. Z takového zadání snad elipsu uděláte i bez poradny.

athos*
17.12.12 10:27
hodnocení

děkuji :)

petapeta*
hodnocení

2x

Bodem V proložíme přímku kolmou k dané rovině a určíme její průsečík S rovinou x. Sdružené obrazy kolmice jsou kolmé ke stopám roviny. Užitím krycí přímky s zvolené tak, aby s1 = k1, určíme obrazy bodu S.

Mongeovo promítání - sestrojení středu elipsy
athos*
hodnocení

ahoj, děkuji za pomoc, snad přijdu na to jak dál...

petapeta*
hodnocení

1x

Rovina určená body A, B, C je kolmá k nárysně, takže nárysná stopa splývá s druhými průměty přímek a, b. Půdorysná stopa je kolmá k ose x. Takže stopy můžeme snadno sestrojit.

Mongeovo promítání - sestrojení středu elipsy #2

petapeta*
hodnocení

0x

Střed podstavy nalezneme stejným způsobem jako u předchozího příkladu. Rovinu podstavy otočíme do průmětny. Stačí otočit střed podstavy kolem stopy roviny. Abych dostal poloměr otáčení, tak jsem si sklopil střed S do průmětny. Vrchol A0 šestiúhelníka jsem získal pomocí afinity. Nyní můžeme sestrojit skutečný šestiúhelník. Mezi otočeným šestiúhelníkem a jeho průmětem je vztah osové afinity, takže pomocí afinity sestrojíme body A1, B1, C1, D1, E1, F1 a z nich můžeme odvodit druhé obrazy A2, B2, C2, D2, E2, F2

doplněno 17.12.12 21:00:

.

Bod A1 je již dán, takže jej již znovu sestrojovat nemusíme.

doplněno 17.12.12 21:11:

Jinak na internetu je toho o Mongeově promítání dost. Například konstrukce šestiúhelníku jsem nalezl hned zde: http://1url.cz/JePP

doplněno 17.12.12 21:20:

Nebo zde je pěkná učebnice: mdg.vsb.cz/...

Mongeovo promítání - sestrojení středu elipsy #3
athos*
hodnocení

děkuji všem za pomoc:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]