Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematický příklad

Od: xxxxxxxxxxxxxxx odpovědí: 11 změna:

Zdravím, chystáme se s dcerkou na přijímačky a používáme k vyuce starého Bělouna.

U příkladu, který kopíruji narazila dcerka na problém, neboť ji vyšel jiný výsledek. Nezávisle na jejim postupu jsem došel také ke shodnému jaký vypočetna ona. Běloun však tvrdí, že mělo vyjít něco jiného. Můžete prosím ověřit zda máme správný výsledek my ( -8) nebo je správný (- 11/2) jak uvadí Běloun.

p.s. je tohle správný polopatický zápis do PC? ((2/5)*(1/2)+(1/4)*(1/4)/(3/8))/((2 / 3)*(1 / 4)*(-2 / 5))

přikládám obrazek z Bělouna. Předem díky

Matematický příklad

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

0x

Nemohu si pomoc Běloun to má správně. Děláte nějakou zásadní chybu

doplněno 04.02.13 21:21:

(10/50 + 8/48) / -(4/60)

(1/5 + 1/6) / -(1/15)

11/30 * (-15) = -11/2

Zřejmě přičtete dřív, než vydělíte.

doplněno 04.02.13 22:07:

Taky mi vyšel výsledek podle Bělouna.

hodnocení

0x

Váš polopatický zápis je správně a taky správně vychází -5.5 což je -11/2

luke237
hodnocení

0x
Beloun to ma spravne *smich*
Matematický příklad #2
jirbar*

No jo fakt. A já to mám taky tedy správně

luke237
Mas to spravne. Nikdo o tom nepochyboval :) Ja jsem jen chtel poslat presny podrobny postup. Umyslne jsem tam uvedl i jednoduche kroky, aby tazatel mohl najit, kde udelal chybu. Cisla jsem schvalne neroznasoboval. Clovek se tak neutopi ve velkych cislech a pritom je jasne videt, odkud se cisla vzala a s cim se pokrati nebo sectou.
jirbar*

Ten přesný postup to je ta zásadní chyba. Tazatelé se nikdy nenaučí přemýjšlet a pracovat vlastními silami. Musí stačit jen popostrčit.

luke237
Ani ti nemuzu napsat, kolikrat me nastvalo, kdyz jsem si v uvebnici precetl, ze "peclivy ctenar jiste snadno odvodi vysledek pro situaci XY" nebo "podobne lze dokazat, ze AB = CDE" nebo "lze snadno dokazat, ze KL = MN". Kdyz jsem se to pokousel spocitat a nekde se zasekl, tak mi znalost vysledku byla nanic, kdyz jsem byl nekde uprostred vypoctu. Co bych za to dal, kdybych se mohl podivat, jak to pocital autor, abych zjistil, kde delam chybu.

xxxxxxxxx
hodnocení

NO, stupid, stupid, stupid, základní chyba. Už u první odpovědi mi nějak neseděly čísla, tak jsem to porovnal s výpočty co jsem dělal včera já z hlavy a dcerka na papíře. Děkuji za odpovědi, tak jednoduché základní chyby bych se dopouštět neměl, ale asi je to stresem :). Dcerce to dám přepočítat ( šlo o špatne vynásobení dvou jednoduchých čísel, které druhák neudělá, protože se soustředí, na rozdíl od šestnáctky, která si myslí, že v tak jednoduchém násobku neudělá chybu. Já ji ovšem udělal taky, neboť jsem se nechal zlákat jejim zápisem *zed*)

Moc děkuji, body udělim, pokud to půjde všem ( bohužel jen třem)

monika*
hodnocení

0x

Běloun to má opravdu SPRÁVNĚ!

xxxxxxxxx

Nepochopil jsem smysl tohohle příspěvku :), vysvětleno ro už bylo, a ano, souhlasím, že to ma Běloun správně. Chyba byla na naší straně. V pondělí jsou příjimačky tak DRŽIM PALCE

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]