Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlé otazky na el. náboj a pole

Od: terc* odpovědí: 5 změna:

1. Jaké kapacity můžeme získat různým spojením čtyř stejných kondenzátorů o kapacitě 1,0 µF? ( 1/4 µF, 2/5 µF, 3/5 µF, 3/4 µF, 1,0 µF, 4/3 µF, 5/3 µF, 5/2 µF, 4,0 µF)

2. Ke zdroji o napětí 60 V připojíme sériově kondenzátory o kapacitách 1,0 µF a 2,0 µF. Jaké náboje a napětí budou na jednotlivých kondezátorech? který kondenzátor bude mít větší energii? ( 40 µC,40 V,20 V)

3. pět stejných kondenzátorů o kapacitě 10,0 µF připojíme sériově ke zdroji o napětí 100 V. Jaké náboje budou na kondenzátorech? Jakou celkovou energii kondenzátory získají? ( 200 µC, 0,001 J)

Předem děkuju moc za dopovědi. :)

výtka
Upozornění od sys hejkal 29. 11. 2012 19:18:19
Nemáš za co děkovat!
Tady na poradně máme ve zvyku poradit postup nebo zkontrolovat případně opravit TVOJE řešení!
Tady se domácí úlohy většinou nevypracovávají...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

0x

1. Vytvořte si všechna možná zapojení kondenzátorů a pro každé zapojení vypočtěte výslednou kapacitu.

2. Náboje na jednotlivých kondenzátorech při sériovém zapojení jsou stejné. Napětí 60 V se na kondenzátory rozdělí v poměru 2:1. Větší napětí bude na kondenzátoru s menší kapacitou. Náboj se vypočte ze vztahu Q = U1C1 = U2C2

3. Kapacita při sériovém zapojení bude 1/5 kapacity jednoho kondenzátoru (10,0/5 µF). Náboj se vypočte ze vztahu Q = UC a energie We = ½ CU2.

terc*
hodnocení

Pane Hejkal já těmto příkladům věnovala již dvě hodiny a protože jsem si nevěděla rady a mí spolužáci také ne, rozhodla jsem se tady napsat, aby mi nekdo poradil jak se dopídit k výsledku. Takže si myslím, že jsem na správné stránce. Pokud nevíte, jak se tyto příklady počítají, prosím nevyjadřujte se k tomu ani.

Děkuji.

Milá terc.
Samozřejmě jsi na správné stránce. Tady opravdu radíme.
Ovšem tato tvoje "žádost o radu" nápadně připomíná docela obyčejné direktivní zadání úlohy pro místní rádce. A takových lakonických zadání bez formy prosby či žádosti tu ty máš už minimálně 5.
Když jsi za dvě hodiny nedokázala najít poučky a vzorečky v paměti, poznámkovém sešitě, učebnici nebo na internetě, potom vážně pouvažuj o svých schopnostech. To je moje rada.
Za tuto moji odpověď poděkování nečekám...

marki*
hodnocení

0x

Prosím, jak jsi přišel na to, že napětí je v poměru 2:1...ja s eho snažím nějak vypočíst a nemůžu přijít na to, jaký je v tom systém. Děkuju

petapeta*
hodnocení

0x

Stačí vyjít ze základního vztahu pro kapacitu C = Q/UU = Q/C

Rychlé otazky na el. náboj a pole

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]