Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chlorečnan sodný - výroba eletrolýzou?

Od: marekluks* odpovědí: 5 změna:

Šel by chlorečnan sodný vyrobit elektrolýzou horkého roztoku soli? Jaké musí být splněny podmínky? Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xcertx
hodnocení

0x

Šel. Okyselit, dobře míchat, teplotu držet mezi 40 až 45 °C.

jabraka*
hodnocení

0x

Tento postup mi teda nic neříká.Vim že se touto technologií dá vyrobit chlornan sodný,čehož se používá s výhodou při bezchlorové desinfekci bazénů pomocí elektrolýzy osolené vody.Aby se anodicky zoxidoval chlorid sodný ve vodném roztoku až na chlorečnan,jsem neslyšel.

JABRAKA

doplněno 11.03.09 19:54:

TO xcert

No volal jsem kamarádovi do Ústí n.Labem,ten mi sdělil,že už to u nich vyrábějí snad od roku 1926.Radil mi,že je lépe vycházet z chloridu vápenatého,a pak konverzí získávat chlorečnan draselný.

JABR

xcertx

Nejde o anodickou oxidaci na chlorečnan. Ten vzniká z chlornanu disproporcionací. Obdobně jako při zavádění chloru do roztoku hydroxidu. V obou případech platí ... za studena chlornan, za tepla chlorečnan.

hodnocení

0x

V domácích podmínkách je to takřka nerealizovatelné. Malé výtěžky, pracnost a následná nutná rekrystalizace a separace od vedlejších produktů reakce mluví za vše. Navíc je chlorečnan silné oxidační činidlo a ve styku s organikou rádo vybuchuje. To ale asi počítám víš, že :)

jabraka*

Jako kluk jsem Travex,tedy chlorečnan sodný,,používal na různé pyrotechnické hrátky.Pokud je v roztoku,žádné nebezpečí nehrozí.Směs se sírou,dřevěným uhlím a cukrem spíše hoří,než by vybuchovala.Ale i tak to vyžaduje trochu opatrnosti.Také jsme roztokem napouštěli filtrační papír.Dobře vysušený a smotaný do pevného smotku a zapálen dokáže dát pěknou pecku.Ale neublíží to.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]