Nejste přihlášen/a.
Šel by chlorečnan sodný vyrobit elektrolýzou horkého roztoku soli? Jaké musí být splněny podmínky? Díky
Tento postup mi teda nic neříká.Vim že se touto technologií dá vyrobit chlornan sodný,čehož se používá s výhodou při bezchlorové desinfekci bazénů pomocí elektrolýzy osolené vody.Aby se anodicky zoxidoval chlorid sodný ve vodném roztoku až na chlorečnan,jsem neslyšel.
JABRAKA
doplněno 11.03.09 19:54:TO xcert
No volal jsem kamarádovi do Ústí n.Labem,ten mi sdělil,že už to u nich vyrábějí snad od roku 1926.Radil mi,že je lépe vycházet z chloridu vápenatého,a pak konverzí získávat chlorečnan draselný.
JABR
V domácích podmínkách je to takřka nerealizovatelné. Malé výtěžky, pracnost a následná nutná rekrystalizace a separace od vedlejších produktů reakce mluví za vše. Navíc je chlorečnan silné oxidační činidlo a ve styku s organikou rádo vybuchuje. To ale asi počítám víš, že
Jako kluk jsem Travex,tedy chlorečnan sodný,,používal na různé pyrotechnické hrátky.Pokud je v roztoku,žádné nebezpečí nehrozí.Směs se sírou,dřevěným uhlím a cukrem spíše hoří,než by vybuchovala.Ale i tak to vyžaduje trochu opatrnosti.Také jsme roztokem napouštěli filtrační papír.Dobře vysušený a smotaný do pevného smotku a zapálen dokáže dát pěknou pecku.Ale neublíží to.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.