Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na to?

Od: charger® odpovědí: 12 změna:

Ahoj

Mám predmet technicka mechanika vubec nechapu jak udelat graf jak to zjistit.

F1[10,60,250 stupnu,50N]

F2[30,40,200 stupnu,20N]

F3[50,70,300 stupnu,25N]

Prosím o podrobne vysvetleni jak zacit stim grafickyma vyslednicema myslim ty uhlopricky a pak ten vypocet.

prosim poradte

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Já vás nepotěším. Co jste dělal ve škole při probbírání této látky? Spal a nebo jste měl angínu? Jak to řeší soused? Nebylo by lepší se nechat doučit spolužákem?

petapeta*
hodnocení

0x

Síla v rovině je zadána:

1. Souřadnicemi působiště síly.

2. Směrovým úhlem αF udávající sklon nositelky síly a její smysl. Úhel je potom měřen v kladném smyslu osy x k vektoru síly proti pohybu hodinových ručiček.

3. Velikostí síly F (N).

Pak můžete určit složky F1x, F1y, F2x, F2y, F3x, F3y, jednotlivých sil a jejich sečtením získáte složky Fx, Fyvýslednice.

Jak na to?
hodnocení

Ahoj prosím potřeboval bych ještě detailnejsi popis

To 60 a 10 bych ještě chápal ale jak poznam jak udelat ty stupně do toho narysovat? + jak tam poznam ty treba 50N

doplněno 02.12.12 20:23:

už chápu jak udělat ty carkovany červený čáry to chapu ale co ty plny cerny cary ty poznám jak? to jsou ty N a stupne? jeste tohle vysvětlit prosím a existuje ktomu jeste vypocet? nejakej vzorec?

petapeta*

Je zadáno:

F1[10,60,250 stupnu,50N]

Souřadnice působiště jsou [x = 10, y = 60],

250 ° je směrový úhel αF,

50 N je velikost síly, F = 50 N.

Sílu znázorníme úsečkou dlouhou 50 mm (1 mm odpovídá 1N). Ale můžete si zvolit i jiné měřítko, např. 1 mm odpovídá 2 N a podobně.

Jak na to? #2
hodnocení

aha díky moc,takže ten úhel pak staci uz jen zjistit pomoci uhlomeru a udelat usecku dlouho podle toho kolik ma N. Kdyz to takhle vsecko narysuju jak pokračuje priklad dál? nejaky vzorec? prosím ještě tohle vysvětlit :)doplněno 02.12.12 22:15: Pak můžete určit složky F1x, F1y, F2x, F2y, F3x, F3y, jednotlivých sil a jejich sečtením získáte složky Fx, Fyvýslednice. prosím muzete mi to sem rozepsat prosím moc
petapeta*

Včera jsem sem vkládal příspěvek, ale není tu.

F1x = F cos α ; F1y = F sin α atd.

Fx = F1x + F2x + F3x

Fy = F1y +F2y + F3y

doplněno 03.12.12 19:02:

Podle zadání je

F1x = F1 cos α = 50⋅cos 250° = . . . F1y = F1 sin α = 50⋅sin 250° = . . .

F2x = F2 cos α = 20⋅cos 200° = . . . F2y = F2 sin α = 20⋅sin 200° = . . .

F3x = F3 cos α = 25⋅cos 300° = . . . F3y = F3 sin α = 25⋅sin 300° = . . .

Pomocí kalkulačky by neměl být problém vypočítat jednotlivé složky, např.

F1x = _17,1 N → wolframalpha.com/...+

hodnocení

F1x = F cos α ; F1y = F sin α atd. Fx = F1x + F2x + F3x Fy = F1y +F2y + F3y Aha a co za to mam dosadit? prosim napsal byste mi to? jsem uplne tupej na to ): tak treba to F1x co za to dat ty newtony? co znamena to F.cos alfa? co za to napsat za cisla? prosim ete tohle mi sem napiste a bude to okadoplněno 03.12.12 16:07: F1x, F1y, F2x, F2y, F3x, F3y, jednotlivých sil a jejich sečtením získáte složky Fx, Fyvýslednice.pořádně jsem si to precetl a chapu vsecko se to secte,takže mam secist zvlast Fx cisla a Fy cisla ze? a pak uz jen napise FX rovna se a cislo kterymi vyslo a pak to samy u Fy že jo? to je cely priklad?ze?doplněno 03.12.12 16:09: F1x = F cos α ; F1y = F sin α atd. okay takže to secteni chapu ale co stema cosin alfa F? to mam pocitat jak?
hodnocení

ok takže tenhle priklad chápu.moc dík za pomoc

mohl byste jeste sem napsat nejaky priklady tocivych momentu? my na to budem mit test. ): neni tenhle priklad z tech tocivych momentu?

hodnocení

aha takze už chápu jak spočítat slozky a az je budu mit vypocitany mam snima ještě něco dělat nejak je secit?

takže me vyslo F2X -18,79 F3X 12,5

F1Y -46,98

F2Y -6,84

F3Y -21,65

ok takze tohle me vyslo a ted stim co?

doplněno 03.12.12 22:38:

ted mě napadlo neemam to resit,tak že jak mě vysli ty F1X F2X F3X sečíst je a výsledek bude Fx a to mě vyslo -23,39

a u F1Y F2Y F3Y to co me vyslo pomoci podle toho pocitani stema sinusama a cosinusama taky jsem secetl nbo odecetl a to me vyslo Fy -75,47

je to takhle spravne?

petapeta*

Tak a nyní je zapotřebí vypočítat úhel α a pomocí Pythagorovy věty velikost výslednice.

Jak na to? #3
hodnocení

takže až dopočítám to podle ty pyth. věty priklad je hotovej?

ještě mi prosim vysvetlete jak udelat ten graf co jste sem nakreslil?kde jste vzal tech 252,78 stupnu?

a ty carkovany cerveny cary jste tam do toho grafu urcil jak? jeste tohle vysvetlit prosim jak ste na ten graf prisel

doplněno 04.12.12 17:40:

prosím napsal byste mi sem ete nejaky priklady tocivych momentu? ja bych to zkusil sam vypocitata pak bych to nafotil a dal to sem a podival byste se na to kdyz tak prosim

petapeta*
hodnocení

0x

Také lze úlohu řešit graficky pomocí silového mnohoúhelníku.

Jak na to? #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]