Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice - Slovní úloha

Od: janulel odpovědí: 4 změna:

Prosím o pomoc s tímto DÚ

Čitatel zlomku je o 8 větší než jmenovatel. Zvětší-li se čitatel i jmenovatel o 1. Hodnota zlomku bude 3. Jaký je to zlomek?

Udělala jsem si 2 rovnice:

x-8=y

x-7/y+1=3

Ale to mi nevyšlo

potom

x-8=y

x+1/y+1=3

Ale nevyšlo mi ani jedno. V čem dělám chybu?

Předem děkuji za odpověď

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jak, nevyšlo? Ta druhá soustava je správně, samozřejmě s tím, že druhou rovnici bychom měli zapsat jako (x+1)/(y+1)= 3. Pokud tedy tuto rovnicichápate takto (respektive, po vynásobení , x+1 = 3y +3) pak děláte chybu někde v dalším výpočtu, který ovšem neznáme a tudíž vám ji nemůžeme vysvětlit. Doplňte tedy výpočet, minimálně napište, co vám vyšlo (což samozřejmě nemusí stačit, ale aspoň by bylo z čeho vyjít).

hm*
hodnocení

1x

hledáme zlomek x/y.

1. podmínka: x-8=y

2. podmínka: (x+1)/(y+1)=3

Takto zní zadání, ne?

karjala*
hodnocení

0x

x-8 = y, z toho x = Y+8

x+1/y+1 = 3, dosadím x z první rovnice, vyjde

y + 8+1 = 3 krát(y+1)

y+9 = 3y + 3

po výpočtu y = 3, po dosazení do první rovnice x = 11

kontrola 11-8 = 3

11+1/3+1= 12/4 = 3

janulel
hodnocení

Omlouvám se, vyšlo mi to 11/3 ae to mi právě nedávalo 3 ale když jsem pak zjistila že když se k tomu přidá 1 tak mi to vyšlo.

Jinak moc děkuji, nějak jsem to nedomyslela :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]