Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha

Od: chabova7* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, protřebuji pomoc s touto slovní úlohou

1. Máte velkou smůlu, že máte špatné hodinky. Každou hodinu se vám předbíhají o 15 minut. Nyní ukazují 3 hodiny ráno a vy víte, že jste je přesně o půlnoci seřizovali na správný čas podle hodin v kuchyni. Od tohoto okamžiku se hodiny po 4 kuchyňských hodinách zastavili, jaký byl správný kuchyňský čas?

Děkuji za pomoc a jestli můžete řekněte mi i postum ne jen výsledek. Dekuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

To zadání je nějaké zmatené - odkud pochází? :-D

Přesně o půlnoci došlo k seřízení hodin, ty se po 4 "kuchyňských" zastavily - "kuchyňský čas" v době zastavení hodin byl 04:00 (půlnoc + uplynulé čtyři hodiny, není co počítat, toto je napsáno v zadání).

První a druhá věta zadání nejsou podstatné, třetí je nesmyslná...

luke237
Slovni uloha je spravne. :) Spatne hodiny se zastavi po 4 "dobrych" hodinach od okamziku, kdy ty spatne ukazuji 3 hodiny.

luke237
hodnocení

0x

• 3 hodiny na spatnych hodinach = 2,4hod (2h24mi) na dobrych hodinach
  • spatne hodiny se zastavily ve 2,4+4 = 6,4 hod na dobrych hodinach = 7,75 hodin (7h45min) na spatnych hodinach.

Vyslo mi to dobre? *nevi*
luke237
Chyba!

Na kalkulacce jsem se pretukl a spatne jsem nasobil. Druhy narek ma spravne byt:

spatne hodiny se zastavily ve 2,4+4 = 6,4 hod na dobrych hodinach = 8 hodin na spatnych hodinach

luke237
hodnocení

0x
Jiny zpusob reseni (je rychlejsi a prehlednejsi nez ten, ktery jsem uvedl vyse):

• predbihani se o 15 minut za hodinu znamena, ze 1 hodina na kuchynskych hodinach, je 1h15min = 1,25hodiny na spatnych hodinach
  • 4 hodiny na dobrych hodinach je tak 1,25 * 4 = 5 hodin na spatnych hodinach
  • na spatnych hodinach tak bude 3+5=8 hodin
lue237
Ted jsem si vsiml, ze se ptaji, jaky je spravny cas na tech dobrych hodinach a ten je 8:1,25 = 6,4hodin = 6h 24min

tajnejzkrenky
hodnocení

0x

Hehe proč chce Katka Chabová z gymnázia křenová vědět odpověď na tuhle otázku, která je navíc pro prváky? noooo? to by mě zajímalo :D :D.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]