Slovní úloha

Od: Datum: 10.11.12 10:47 odpovědí: 7 změna: 12.11.12 21:01

Dobrý den, protřebuji pomoc s touto slovní úlohou

  1. Máte velkou smůlu, že máte špatné hodinky. Každou hodinu se vám předbíhají o 15 minut. Nyní ukazují 3 hodiny ráno a vy víte, že jste je přesně o půlnoci seřizovali na správný čas podle hodin v kuchyni. Od tohoto okamžiku se hodiny po 4 kuchyňských hodinách zastavili, jaký byl správný kuchyňský čas?

Děkuji za pomoc a jestli můžete řekněte mi i postum ne jen výsledek. Dekuji


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 10.11.12 11:01
 

To zadání je nějaké zmatené - odkud pochází? :-D

Přesně o půlnoci došlo k seřízení hodin, ty se po 4 "kuchyňských" zastavily - "kuchyňský čas" v době zastavení hodin byl 04:00 (půlnoc + uplynulé čtyři hodiny, není co počítat, toto je napsáno v zadání).

První a druhá věta zadání nejsou podstatné, třetí je nesmyslná...

 
Od: luke237
Datum: 11.11.12 04:04
 
Slovni uloha je spravne. :) Spatne hodiny se zastavi po 4 "dobrych" hodinach od okamziku, kdy ty spatne ukazuji 3 hodiny.
 
Od: luke237
Datum: 11.11.12 03:48
 

  • 3 hodiny na spatnych hodinach = 2,4hod (2h24mi) na dobrych hodinach
  • spatne hodiny se zastavily ve 2,4+4 = 6,4 hod na dobrych hodinach = 7,75 hodin (7h45min) na spatnych hodinach.

Vyslo mi to dobre? *nevi*
 
Od: luke237
Datum: 11.11.12 03:51
 
Chyba!

Na kalkulacce jsem se pretukl a spatne jsem nasobil. Druhy narek ma spravne byt:

spatne hodiny se zastavily ve 2,4+4 = 6,4 hod na dobrych hodinach = 8 hodin na spatnych hodinach

 
Od: luke237
Datum: 11.11.12 03:55
 
Jiny zpusob reseni (je rychlejsi a prehlednejsi nez ten, ktery jsem uvedl vyse):

  • predbihani se o 15 minut za hodinu znamena, ze 1 hodina na kuchynskych hodinach, je 1h15min = 1,25hodiny na spatnych hodinach
  • 4 hodiny na dobrych hodinach je tak 1,25 * 4 = 5 hodin na spatnych hodinach
  • na spatnych hodinach tak bude 3+5=8 hodin
 
Od: lue237
Datum: 11.11.12 03:59
 
Ted jsem si vsiml, ze se ptaji, jaky je spravny cas na tech dobrych hodinach a ten je 8:1,25 = 6,4hodin = 6h 24min
 
Od: tajnejzkrenky
Datum: 12.11.12 21:01
 

Hehe proč chce Katka Chabová z gymnázia křenová vědět odpověď na tuhle otázku, která je navíc pro prváky? noooo? to by mě zajímalo :D :D.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.