Nejste přihlášen/a.
Zdravám vás, ve škole jsme dostali logický příklad, ale já si s ním nevím rady. Mohu požádat zkušenější o pomoc?
V zadání padlo slovo bývalí spolužáci, takže jsou to asi mladší chlapi po třicítce, součin věku děcek je 36 a předškolní děcka na housle nehrají. To jsou hlavní podmínky úlohy.
XxYxZ=36 a jedno z čísel X,Y,Z je větší než 6
1/ nejstarší syn hraje na housle, to znamená že mu bude více než 6 let, takže synové jsou ve věku 12,3,1
2/ ti nejstarší by museli být dvojčata a pak by byli ve věku 6,6,1, ale nejsou, protože nejstarší hraje na housle.
3/ mohli by být ve věku 6,3,2 nebo 4,3,3, ale nejsou, protože nejstarší hraje na housle.
4/ určitě nejsou ve věku 36,1,1, protože tatíkovi je něco přes 30 a hvězd asi není 38.
5/ určitě nejsou ve věku 72,1,0.5 protože tatínek by byl dávno pod drnem a hvězd nemůže být 73,5
Tak si vyber co je správně
A hele. Nenapsal jsem jedno řešení.
6/ určitě nejsou ve věku 9,2,2, protože hvězd na stromku není 13.
Možnost 6,3,2 by šla taky, já hrál na hudební nástroj v ZUŠ už v šesti, kdy jsem ještě chodil do školky
1. Nevím, proč by předškolní děcka nemohla hrát na housle.
2. Není využita ta podmínka o hvězdách na vánočním stromečku.
3. Nevím, proč by měli ti dva spolužáci být krátce po třicítce.
3. Kde je v úloze nějaká indicie, že hvězd není 38?
4. Odkdy je součástí matematického řešení "asi"? (Hvězd asi není 38.)
Postup řešení bude takový: napíšu si všechny rozklady čísla 36 na součin tří (přirozených¨čísel a k tomu připíšu jejich součty.
Logický předpoklad je, že ten druhý je schopen zjistit počet hvězd na stromečku, u kterého stojí, To znamená, že pokud by počet hvězd odpovídal jedinému možnému rozkladu, zadané údaje by stačily druhému spolužákovi k určení věku dětí. Znemné to tedy, že počet hvězd odpovídá dvěma možným rozkladům. Když si to takhle uděláte, zjistíte, že jde o počet hvězd 13. kterému odpovídají dva rozklady, totiž 1,6,6 a 2,2,9. No a tady má už Figurek pravdu, když vyloučil možnost šestiletých dvojčat, takže první spolužák má dvouletá dvojčata a devítiletého houslistu.
Q.E.D.
doplněno 02.01.13 16:17:Tedy Figurek má pravdu, že věky nejsou 1,6,6, protože nejstarší hraje na housle a z dvojčat nemůže být, v rámci obdržené informace, jedno nejstarší (vlastně mohlo by být, starší o pět minut třeba; v tom je vlastně určitá slabina zadání). Pokud ovšem tuto dvojici vylučuje proto ,že šestileté děcko nemůže hrát na housle, pak...
doplněno 02.01.13 17:38:Omlouvám se za špatné číslování připomínek.
doplněno 02.01.13 18:11:A úplně nakonec musím dodat, že sice Figurkovo řešení je napriosto špatné, ale že ortodoxní matematik posoudí jako špatné, byť pravděpodobně předpokládané, i to řešení, které uvádím já; Bylo by správné, kdyby v zadání bylo třeba něco jako "ten můj syn, který je starší než zbylí dva, hraje na housle"ale nejstarší je, z matematického hlediska, takový syn, že žádný není starší než on, ale klidně mohou být dva nejstarší. (S výhradou, že i mezi dvojčaty je jedno aspoň o chvilinku starší.) Na druhou stranu si myslím, že v obecné mluvě to takto cháláno není. Víte so, podívejte se sem.
Souhlasím s Kartagincem a Mikihansem.
Např. Václav Hudeček hraje na housle od 4 let, znám další případy, kdy děti hrály na housle a/nebo na flétnu už od 5 let.
___ Další připomínky:
V dnešní době má chlap těsně po třicítce většinou jedno nebo žádné dítě.
I z dvojčat je jedno z dětí starší než druhé (byť jen o pár minut).
No s tím, že i z dvojčat je jedno starší, máte pravdu, ostatně jsem se o tom taky zmiňoval.
Tady ovšem se mluví o tom, že součet věků je celé číslo a součin je třicet šest. Je sice pravda, že to není řečeno explicitně, ale ta úloha zjevně počítá z věkem daným celým číslem, do narozenin dejme tomu 8 a od narozenin včetně 9; takže dvě šestileté dvojčata musíme interpretovat jako stejně stará. (Už proto, že jinak by tomu druhému spolužákovi informace, že mezi dětmi je nejstarší, nebyla nic platná.)
Jen tak na okraj mne napadla otázka, s touto úlohou přímo nesouvisící, co kdyby se jedno z dvojčat narodilo na Silvestra pět minut před půlnocí, a to druhé po půlnoci v prvních pěti minutách Nového Roku. (Doufám, že nebudu zase nařčen z toho, že filozofuji a z úlohy dělám pseudo patologický blábol _ mimochodem smysl slova pseudopatologický, zejména v těchto souvislostech, jaksi nechápu.)
poslyšte Kartaginče, už zase filozofujete? Ta otázka tazatele míří někam úplně jinam, než vy. Je to zábavná školní úloha a vy z ní děláte takový pseudopatologický blábol. Kdo hraje (HRAJE) na housle, ten spolehlivě nemá 6 let. Do hudební školy vás vezmou se začátkem školní docházky a před prvním ročníkem vám napaří ještě rok přípravky. Až potom ty housle dostanete do ruky.
Hvězd na stromku spolehlivě není 13, protože jich 13 nesmí být a zkuste uhodnout proč. Nenapadá vás nějaká poučka z logiky věci? To je to využití podmínky o hvězdách, které jste vůbec nedomyslel.
Tak co? Které řešení vám zbylo?
Sice s tím hraním na housle si se slovy počínáte poněkud násilně, ale ono naštěstí v této úloze na tom vůbec nezáleží-. A co se týče těch hvězd, to snad opravdu nemůžete myslet vážně. (Ačkoli, když jste tak urputně hájil své řešení ůlohu na statiku (víte které), mimo jené taku slovy (parafrázuji volně) "máte to špatně, zkuste uhédnout proč). tak možná to myslíte vážně i zde.
JTakže jediné řešení, které má nějakou logiku (a které měl patrně na mysli autor úlohy), je to, které jsem uvedl. (S výhradou, že přistoupíme na interpretaci, že nejstarší může být jen jede.)
Přiznám se že jsem četl jen příspěvek na který reaguji a vlastní zadání tohoto primitivního příkladu a líbí se mi jak někdo fylozofuje o logice, když sám asi o logice nemá ani ponětí.
1/ Rozklad čísla 36 na 3 je jistě primitivní
2/ Počet hvězd je zcela bezpodstatný. Logika je v tom že určitě existují nejméně 2 stejné součty těchto třech čísel a spolužák si pouze počet hvězd má možnost ověřit.
3/ A housle. Zase k ničemu. Musí existovat nejstarší syn. Pokud ti starší jsou dvojčata tak vlastně nejstarší "neexistuje",
doplněno 03.01.13 13:21:To je reakce na "figurka" který na "kartagince" nemá a nikdy mít nebude.
No, někdo jiný třeba nemá na Kartgince, co se týká češtiny, osobně bych za "fYlozofování" dal trestný bod...
A myslím, že napadat ostatní kolegy není účelem této diskuse, Jirbare, asi jste se špatně vyspal...
Musím se Jirbara trochu zastat, protože on není ten, kdo začal napadat.( A doufám, že ani já ne, pokud tedy není napadáním upozornění na chyby v řešení. Pokud je, tak se Figurkovi omlouvám, ostatně on má mnoho dobrých odpovědí a nejednou jsem je bodově ocenil. Ale tady prostě stčelil vedle.
A ta hrubka je hrubka, ale já bych to, v rámci presumpce neviny, bral spíš jako překlep; dělám to i ve vlastním zájmu.)
Kybych se špatně vyspal tak bych ani nic nepsal. Naopak "vytočilo" mne že někdo kdo nemá o logice ani páru se strefuje do jiného.
Bohužel mnozí si pod slovem LOGIKA asi představují něco jiného. Tady se mluví o matematické logice a v tom jsem s kartagincem za jedno. A z překlepu v češtině se skutečně nepodělám. Ze špatné logiky padají mosty.
jirbar:
No..upřímně, zcela logické je, že takto se žádní dva kamarádi bavit nebudou, leda po 10 (a více) dvanáctistupňových pivech...a pokud mají oba Matfyz..Jinak by ten jeden od druhého dostal po čuni..a hezky by vyklopil jak staré děti má.., tedy v případě že by to toho druhého tak obrovsky zajímalo (což opět v reálném životě pochybuji).
Pak je tedy podle mne celé zadání bez logiky...a nemá smysl ho jakkoliv řešit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.