Nejste přihlášen/a.
Mohl by mi prosím někdo pomoci s příkladem? Teprve jsme to začali brát a s tímhle si nevím rady : -7x lomeno 2+1=2x prosim kdyby jste napsali i postup dekuji
Nemáš ten příklad opsaný špatně? To pod lomítkem? Pokud je to správně, tak je výsledek nula.
doplněno 29.10.12 19:29:Tedy pokud to je -7x/(2+1) = 2x
Výraz ve jmenovateli je určitě opsán špatně. I kdyby byl správně, pak x se nebude rovnat nule, ale rovnice by neměla řešení -7x = 6x .
Bruno, tam jsem se taky dopočítala. Ale myslela jsem, že řešením tohohle je nula. Protože ve jmenovateli je vlastně tři - takže x se rovnat nule může. Nebo ne?
Vlastně ano, každé číslo násobené nulou je nula. Ale sázel bych na špatně opsaný příklad. Nechápu proč se tazatel(ka) neozve a nechá nás tápat.
Sebod, on to tazatel bude mít blbě opsané. Z toho co napsal, to jde pojmout i jako -7x/(2) + 1 = 2x (jakože ta +1 je už mimo ten zlomek)
Ono je vždy problematické, když se takhle zlomková čára nahrazuje slovy, takže já bych ani tak neříkal, že je to špatně opsané, ale že je to nevhodně zapsané. A z možných originálních zápisů
(-7x)/(2+1) = 2x s řešením x = 0 (přidal jsem tam pro jistotu trochu nadbytečnou první dvojici závorek, na druhou stranu řešení samozřejmě exisuje a je rovno nule)
a
[ (-7x)/(2)] + 1 = 2x (zase jsem jen pro jistotu přidal závorky)
bych sázel spíše na to druhé, už proto, že sice je možné psát v příkladě 2+1 místo 3, ale přijde mi to přeci jen příliš rafinované. Na druhou stranu nechápu, proč by tazatel(ka) nepoužil(a) v tom případě místo slovního vyjádření jednoduše lomítko, ale zas tolik mně to nepřekvapuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.