Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Potřebuji vypočítat např. celkový počet kombinací výběru dvou čísel z čísel 1-10.
1,2; 1,3; 1,4; 2,2;... Jak to lze jednoduše vypočítat?
děkuji
Vypocty se mohou lisit v zavislosti na odpovedich na tyto dve otazky:
1) maji se zahrnout i dve stejna cisla (napr. 3,3), nebo pouze vzdy dve ruzna cisla?
2) zalezi v dane uloze na poradi cisel? napr. 5,7je totozne se 7,5 nebo jsou to dve kombinace, ktere se maji zahrnout?
doplněno 08.10.12 20:58:Aha, te kombinace 2,2 jsem si nevsiml.
Tim pada otazka c. 1, ale stale zustava otazka c. 2
doplněno 08.10.12 20:59:Tak pockat. pises pouze dve ruzna cisla, ale v zadani mas jako priklad uvedenou kombinaci 2,2. Tak jak je to.
Platí to, co jsem napsal zde v komentáři. V zadání jsem to psal v rychlosti a nevšiml jsem si, že píšu dvě stejná číslo.
Vždyť nejsi ani schopen napsat zadání třeba to číslo 10. Nebo má být také použita číslice nula?
doplněno 08.10.12 23:55:Jinak skutečně příklad na VŠ. Pokud je použita nula tak to máme kdoví kolik čísel od 00 01 02 ...97 98 99. No a když vyloučíme 00 11 22 ... 77 88 99 kdo ví kolik jich zbude
Tak zásadní je, samozřejmě, přesná formulace otázky. To, jestli jde o čísla 1 ož 10, neboo čísla 0-9, je celkem nepodstatné, klidně bych mohl kombinovat třeba koule deseti různých barev, ponožky různých velikostí, cokoli chcete _ důležité je, abychom rozlišili, dejme tomu, číslo 10 od dvou čísel 1 a 0. Tato záměna ovšem nehrozí, pokud nulu mezi kombinovaná čísla nezařadíme.
Jirbar pochopil formulaci tak, že hledáte dvojice, u nichž záleží na pořadí (míněno tak, že například dvojice (1.2) je jiná než dvojice (2,1) (variace) a přitom se první prvek může rovnat druhému (variace s opakováním. Na tuto otázku je odpověď, že hledaný počet je 10². (Variace 2 třídy z deseti prvků s opakováním ) (Jirbar uvádí 9² s tím, že se omezíme na 9 prvků 1-9.)
Kdyby šlo o variace bez opakování, (záleží na pořadí, ale každý prvek se vyskytuje jen jednou). pak bych provedl podobnou úvahu: na první místo mám 10 voleb, na druhé už jen 9, tedy celkem 10*9 (variace bez opakování 2. třídy z deseti prvků).
Z debaty ale se mi zdá plynouti, že zadání je takové že na pořadí nezáleží (dvojice (1,2) a (2,1) jsou stejné, kombinace bez opakování druhé třídy z deseti prvků). To znamená, že vyjdu-li z variací, mám mezi vybranými dvojicemi každou "kombinační" dvojici dvakrát - ve dvojici mohoü prvky jednou přehodit, když jsou jen dva. Závěr: hledaný počet je 10*9/2= 45.
Počítal jsem s konkrétním zadáním, udělat to podle tohoto vzoru obecně by nemělo být těžké, pokud si poradím s otázkou, kolika způsoby mohu v nějaké n-tici její prvky přeházet (permutace). A ano, mluví se o tom i na VŠ, ale učí se to snad i na střední, já to znám ještě z gymplu a myslím, že základy kombinatoriky tam zůstaly dodnes. (Tedy doufám.)
No jasně já přemýšlel blbě když jsem vyloučil kombinaci stejných čísel jako 11 a 22 ... a dle zadání je shoda i třeba 12 a 21. Ono se mi totiž většinou zatmí před očima, když vidím trivilní dotaz, který jde řešit i bez kombinatoriky. To zatmění je obdobné jako když se v TV objeví Kalousek či Drábek.
určíš si počet čísel a počet kombinovaných čísel tedy dvojice z deseti. Právě ta dvojice je základ výpočtu. a vzorec je 10x9 : 2x1= 45
takze maš 45 kombinaci dvojjčíslí z deseti. kdyby jsi chtel čtveřice z patnácti tak je to 15x14x13x12 : 4x3x2x1 = 1365
takze pro kontrolu jistota výhry ve sportce 49x48x47x46x45x44 : 6x5x4x3x2x1 =13 983 816 kombinaci x 16 kč = 223 741 056 kč
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.