Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Moc bych potřebovala pomoc s opravou německého textu. Můj kamarád má totiž už teď v němčině hodně špatné známky a potřebuje pro změnu dostat nějaké dobré. Dostali úkol a poprosil mě , jestli bych mu s tím nepomohla. Mají něco napsat o dopravní nehodě a kultuře. Já jsem zkusila nehodu trošku popsat a kulturu jsem zvolila rakouskou. Vůbec si tím ale nejsem jistá. Pravděpodobně tam mám hodně chyb a proto bych potřebovala pomoc. Našel by se někdo, kdo by byl tak hodný a text mi alespoň trošku opravil? Děkuji za jakékoliv odpovědi. Nashledanou Lenka
Dopravní nehoda
Gestern ist erste Dezember gewesen und ich bin mit dem Bus zur Schule gefahren. Aufeinmal ist Auto vor uns auf dem Glatteis ins Schleudern gekommen. Dann das Auto ist in den Baum gelaufen. Ich und der Fahrer sind aus dem Bus ausgesteigen. Wir haben festgestellen, dass ist alles in der Ordnung gewesen und wir haben den Arzt angerufen. Wir sind auf den Arzt gewartet. Dann sind wir abgefahren und ich bin zur Schule gegangen.
Rakouská Kultura
Österreiche Kultur sind sehr Bunt. Die Touristen gehen in das Schloss Schönbrunn, in das schloss Belveder, sie besuchen die Burg Hofburg, der Stephansdom und weiter oder sie fahren im Prater. Prater ist der Vergnügungspark im Wien. Interessante Attraktion ist Hundertwasser Haus. Diese Haus ist sehr farbig und auf seinem Dach wachsen Bäume. Wien ist die Hauptstadt Österreich. Es ist schöne und historische Stadt. Wunderschönen Städte sind auch Salzburg oder Linz. Österreich hat viel berühmten Komponisten _ W. A. Mozart, J. Haydn, J. Strauss... Wolfgang Amadeus Mozart ist sogar weltweiter annerkanntere Komponist. Bekannten österreichen Schriftstellern sind zum Beispiel F. Grillparzer, N. Lenau, A. Stifter, J. M. Simmel, S. Zweig und weiter. Österreich ist erstaunliche Staat.
Takováto "pomoc" se Vašemu kamarádovi jenom vymstí, protože jej nic nenaučí. Chcete-li mu opravdu pomoci, sežeňte mu levné doučování (buď z řad studentů vyššího ročníku jeho školy nebo z řad studentů VŠ).
K textům:
(1) V souvislém vyprávění v minulosti a v písemném projevu se dává přednost préteritu. Tzn., že první text (Panne) je potřeba převést do préterita.
(2) Österreichische Kultur
První věta: Rakouské kultury jsou pestré (podle mne dost nesmyslný úvod)
Druhá věta: a) Turisté nechodí do zámku, ... ale navštěvují jej, vyhledávají, oceňují, líbí se jim, ... b) "und weiter" nahraďte jiným výrazem c) zapomněla jste uvést na čem turisté v Prátru jezdí (kolo, koloběžka, ...)
Třetí věta: ein Vergnügungspark in Wien
Čtvrtá věta: Eine der intressantesten Attraktionen ist das Hundertwasser Haus
Pátá věta: Dieses Haus
Šestá: ... Österreichs.
Sedmá: Es ist eine ...
Osmá: Andere wunderschönen Städte sind ... lépe: Zu anderen wunderschönen Städten gehören ... (u Lince bych byla opatrná. Patří sice k nejznámějším, ale jde o průmyslové město. Rakušané si cení hlavně Salzburgu.)
Devátá: a) Rakousko nemá skladatele, ale v Rakousku se narodilo nebo působilo hodně známých skladatelů. b) Světoznýámí jsou všichni zmínění skladatelé, nejen Mozart... c) weitweiter je nesmysl, správně weltweit (nesklonné!)
Desátá: Von den österreichischen Schriftstellern sind z.B. ... bekannt.
Poslední: ist ein interessantes Land.
___ Doporučení:
(1) zopakovat skloňování přídavných jmen po členu určitém, neurčitém i bez členu (chyby téměř ve všech přívlastcích)
(2) Rozlišovat gramatické větné členy, odlišit podmět od předmětu, - od toho se pak odvíjí tvar přísudku, případně přívlastku shodného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.