Nejste přihlášen/a.
Ahoj poradíte mi někdo jak mám vypracovat toto? Zadání je ,, uložení součástí´´ . viz fotka.
kdyby někdo věděl jak na to budu rád když mi pomůže.Sám nwm jak na to vyřešit Kdyby se někdo našel kdo tomu rozumí a ví tak kdymi mi to vypracoval na papír a poslal byl bych rád.
..."ak kdymi mi to vypracoval na papír a poslal"...
Obávám se, že takto to nefunguje - co kdyby ses zamyslel a zeptal se na konkrétní nejasnosti?
1. je daný ø a obě tolerance, hledat v tabulkách snad umíš, ne?
2. jaký je vztah mezi průměrem a tolerancí? - no schválně...
3. viz 2., otázka je prakticky táž...
AtdAtdAtdAtd...
Jediný problém - resp. potřebu rady, bych viděl v bodě 8 - pokud nemáš ponětí o praktickém použití teoretických výpočtů...
Ta hridel je h6 nebo n6 nebo co to je? Nejde to poradne precist. Usuzuji ale na n6, jinak by otazka cislo 7 postradala smysl.
Ad 1) Strojnicke tabulky mas?
Pokud ano, vyhledej si v soustavach toleranci a ulozeni hodnoty toleranci H7 a h6 pro jmenovity rozmer 25mm. Gratuluji, prave si ziskal HMU a DMU hridele a diry.
Ad 2) Pricti (odecti) HMU a DMU hridele a diry k (od) jmenoviteho rozmeru. Gratuluji, prave si ziskal HMR a DMR hridele a diry.
Ad 3) Tolerance soucasti je rozdil mezi max a min rozmerem. Tedy HMR-DMR. Jak u hridele tak u diry. Gratuluji, prave si ziskal tolerance prumeru hridele a diry.
Ad 4) To zvladnes. Gratuluji, mas obrazek.
Ad 5) IF DMR diry > HMR hridele = ulozeni s vuli;
IF DMR diry < HMR hridele AND HMR diry > HMR hridele = ulozeni prechodne;
ELSE = ulozeni s presahem
Gratuluji, prave si zjistil, o jaky typ ulozeni se jedna.
Ad 6) Jde o tolerance ulozeni. a), b) nebo c) vyberes podle predchoziho bodu.
v jakemkoliv pripade pak Vmax a Pmin = HMR diry - DMR hride, Vmin a Pmax= DMR diry-HMR hridele
Gratuluji. Prave si zjistil max a min presah nebo vuli.
Ad 7) Je tam H7 a predpokladam n6, takze?... Gratuluji. Je to jednoduche.
Ad 8) Pokud je tam n6, tak je to jasne lozisko na pevno ulozene v prevodove skrini. Pokud h6, pak je to jasne ozubene kolo posuvne ulozene na hrideli v te same prevodovce ( i kdyz to by bylo spise g6, jak vsichni moc dobre vime )
Strojnicke tabulky si porid, pac bez nich budes na skole, kde se vyucuje takoveto tema jako bez ruky.
Pokud se i po skole budes zabyvat strojirenstvim, tak se ti tato investice bohate vrati, pac tyto tabulky uzijes i v praxi.
Ze se v nich nevyznas je trapna vymluva. Na skole si prave proto, aby si se s nimi naucil pracovat.
Kazde tabulky maji na zacatku obsah a od neho se odpichni. Cist snad umis.
Ulohy tu nevypracovavame. Pouze pomahame.
dobře tabulky už mám a ty hodnoty mám najít v obsahu uložení součástí? nebo pod jakou kapitolou to hledat?
Od vcerejsiho vecera si se nezmohl na nic jineho, nez zopakovat stejny dotaz?
To abych se zacal stydet, ze jsem taky studoval strojarnu.
Vem si ty tabulky a hledej.
Nevidim sebemensi tvoji snahu, coz je minimalni predpoklad, abychom se Te tu pokusili pomoct.
Já jsem teda pro půměr 25 našel tyto hodnoty: H7 21 0 r6 +41 +28
doplněno 04.10.12 20:29:Hledal jsem to v kapitole "Mezní úchylky tolerančních polí děr pro pro jmenovité rozměry od 1 do 500 mm" a "Mezní úchylky tolerančních polí hřídelů pro jmenovité rozměry od 1 do 500 mm" Ve většině Stronických tabulek strana kolem od 90 do 110.
Je videt, ze jses skutecne naprosto mimo. Jak radi babajaga, mel by si zkusit doucovani.
U tolerancnich poli jde vzdy o rozsah hodnot, ktery je definovany horni a dolni mezi.
Tedy pro hridel musis ziskat dve cisla (horni a dolni mez tolerance) a stejne tak i pro naboj (diru) musis ziskat dve cisla (horni a dolni mez).
Kdyz jsi do tech tabulek koukal a nalezl jsi 0 pro H7 a +28 pro r6, nebylo te divne, ze se v tom samem policku vyskytuji jeste dalsi hodnoty?
Tedy uchylky jsou jak pise solenza (v mikrometrech) a ladaadal ( v milimetrech).
Nicmene detailni postup fakt nema smysl snazit se zde popisovat, pac je zcela zrejme, ze vubec nevis, ktera bije.
-
Kazdopadne hodnoty uz Te tu poradili a zbytek je dle meho prvniho prispevku.
Tak nevím, kde jste hledali, ale používám to denně a já mám v tabulkách toto:
ø25 H7/r6
náboj: 0-0,021 to znamená rozmezí 25,000 až 25,021
čep: 0,028-0,041 to znamená rozmezí 25,028 až 25,041
A ukazuje to i program pro lisování spojů, takže tomu můžete věřit. Bez talkového lisování to lze vložit při teplotním rozdílu min.160°C, ale dal bych 180°C pro případ pomalejší montáže .
To bylo jen tak navíc, ale zbytek už si dohledej nebo odvoď, to už jsou základy matiky a né strojařiny
děkuju ladaadal®
za udáje už jsem to pochopil jak to tam je a jak se to hledá atd.. moc děkuju aspon jeden normální člověk..
!než ostatní
Úkolu vůbec nerozumíš, v tabulkách hledat neumíš.
Nesměju se Ti, každý neumí všechno, ale je to látka, kterou bys umět měl. Zajdi proto za svým učitelem či profesorem, přiznej se, že látce nerozumíš a zda by Ti mohl věnovat někdy odpoledne po vyučování hodinu času a znovu Ti to vysvětlit. Možná se k Tobě někdo ze spolužáků přidá. A budete mít jasno.
To, že škemráš o vypracování, Ti nepomůže. Látky bude přibývat, a když něco nechápeš už teď, jak budeš chápat to další, co se nabaluje na to současné učivo? A na maturitu to za Tebe taky nikdo nespočítá.
Proto se poctivě přiznej a pokud bude kantor opravdu tak hodný a znovu to vysvětlí, bude zase dobře. Pokud by učitel ochotný nebyl, zkus nějakého opravdu šikovného spolužáka, kterému to pálí. Ten Ti to jistě vysvětlí taky. Jinak si dělej poznámky a pravidelně se uč, ať Ti zase neunikne to podstatné. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.