Nejste přihlášen/a.
Zdravím, nevím si rady s jedním příkladem, který jsme probírali ve škole a
já ho mám napsaný v sešitě (stejně napsaný ho měl i spolužák...).
/ = zlomková čára
1/1 + a/1 - a = 1 - a + a/ 1 - a
co na tom nechápu?
Tu jedničku ve výsledku v čitateli...
Jinak celý příklad chápu, právě až na tu jedničku
Trochu divný zápis,. Zlomková čára není totéž co lomítko, hcete-li je zaměnit, musíte si pomoci závorkami. Nemá to být takto?
1/1 + a/(1-a) = (1-a +a)/(1-a)?
To by dávalo smystl a vzniklo by to převedením na společného jmenovatele.
Ale možná je to ještě jinak; nešlo by ten zápis ze sešitu nascanovat a oslat obrázek?
Bohužel nemám scan...
v podstatě je to takhle:
(1 + a/1-a) = 1 - a + a/1 - a
(kde jsou ve výsledku v čitateli ta áčka přeškrtlá protože se odčítají)
Bohužel, i ve vaší verzi nechápu tu jedničku v čitateli v tom výsledku...
I podle mne je zadání zapsáno chybně (není jednoznačné, co má kde být v čitatelích, a co ve jmenovatelích). Nemohla bys je napsat třeba ve Wordu a vložit sem screenshot?
Tomu druhému zápisu rozumím ještě méně; navíc se od původního liší (není tam 1/1). Přikládám obrázek; pokud je správný, pak celý vtip je v tom, že úvodní 1/1 vyjádřím jako (1-a)/(1-a) ... převod na společného jmenovatele. Pokud je to jinak,tak už nevím, jak, musel byste to popsat nějak podrobně slovy. Pokud můj obrázek je dobře a vysvětlení byste stále nerozuměl, poslal bych podrobnější vysvětlení na dalším obrázku, ale nechci se s tím kreslit, dokud se nedomluvíme o zadání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.