Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita z NJ pokud mam německou občanku?

Od: martin12345 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chci se zeptat jestli mohu dělat maturitní zkoušky z němčiny pokud mám české ale i německé občanství?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Proč ne? - občanství nemá s maturitou nic společného...

doplněno 06.11.12 22:07:

Je to cizí jazyk z hlediska země, v níž děláš maturitu... *smich**uf*

Taky je to maturitní předmět volitelný, povinná je čeština (je ještě povinná?) ;)

martin12345
hodnocení

no ale ve školství je to uvedeno jako cizí jazyk :) a pro mě to cizí jazyk není.

luke237
Jen tak pro zajimavost: jses opravdu bilingualni, tedy mluvis nemecky jako svou rodnou rec, tj. mluvis plynne, ale neznas gramatiku nebo mas jen nejakym urednim rozhodnutim (biologicky otec nemecky statni prislusnik?) statni obcanstvi SRN?
martin12345
hodnocení

Mluvim plynne a znam gramatiku :) matka je Nemka a po ni mam Nemecke obcanstvi a po otci Ceske.

luke237

Tak, jak to vidim ja, mas skoro jistotu, ze alespon z jednoho maturitniho predmetu budes mit jednicku *smich*

V tvojem pripade je to tak trosku svindlovani a neni to hezke takhle zneuzivat sve znalosti, ale proti pravidlum to zrejme neni. Mozna by to bylo, kdyby cestina nebyla nebyla jednim z tvojich rodnych jazyku (jako v pripade cizincu - napr. rodily Nemec, pro ktereho je cestina druhy jazyk, ktery z nejakeho duvodu studuje na ceske skole a chce maturovat z nemciny). Cizim jazykem se v ramci ceskeho skolstvi rozumi jazyk jiny nez cesky.

Stejne si myslim, ze jsi se mel naucit dalsi cizi jazyk ve skole misto lehkych hodin nemciny.

luke237
Cestina stale povinna je a zrejme stale bude, z toho duvodu, ze je to jazyk, ktery nas vsechny spojuje.

buss
hodnocení

0x

A co to má společného s maturitou?

martin12345
hodnocení

jenom to, že mám německé občanství, a proto chci dělat maturitu z němčiny.

protože maturitu z AJ bych ani zdaleka nezvládl.

luke237
Predpokladam, ze jsi mel hodiny nemciny, jinak by jsi si asi nemohl zapsat nemcinu jako maturitni predmet.

Jestli ale mluvis nemecky plynne, tak mi pripada jako ztrata casu chodit na hodiny nemcinu, kdyz jsi se na stredni mohl naucit dalsi cizi jazyk (vedle anglictiny).

Nevim, jake dalsi jazyky se u vas vyucuji.

hodnocení

0x

Samozřejmě, možná jsou tu etické otázky, ale technicky není libovolný zákon, který by to zakazoval

pt®
hodnocení

0x

V případě, že je němčina Váš mateřský jazyk, tak maturovat z ní nemusíte. - pt

martin12345
hodnocení

ale ja chci :) teda byl bych rad kdybych mohl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]