Nejste přihlášen/a.
První třetinu dráhy projel vlak rychlostí 20 km/h, druhou třetinu rychlostí 30 km/h a poslední třetinu rychlostí 80 km/h. Jaká je průměrná rychlost vlaku na celé trati?
Asi to počítám špatně má to vyjít 31,3 km/h a mě to nevychází prosím poraďte správný postup
No - když máš tři hodnoty a potřebuješ průměr - jak to uděláš?
doplněno 23.09.12 19:07:Jaký t? Rychlost - tedy v, ne?
No - a když sečteš 20 + 30 + 80? . to je 130...
A 130 / 3 = 42, 33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333
Kruci 43,3...
Správný postup je tohle - prostě je chyba v učebnici - ne vždy chybují žáci...
Ale no tak, neblbni mladému hlavu. Těch 43,2 je průměr rychlostí, ale NE! průmerná ruchlost. Průměrná rychlost je ta rychlost, kterou vlak ujede celou dráhu za stejnou dobu, jako v reálu, čili nejorve musím spočítat časy , za kterou ujede vlak jednotlivé úseky, pak ty časy sečíst a výsledným časem vydělid celkouvou dráhu, což je trojnásobek ůseků. Tak znovu od začátku!
doplněno 23.09.12 19:36:Průměrná rychlost nebude aritmeticý, ale harmonický průměr:
1/v = 1/3(1/20 + 1//30 + 1/80)
(neberu při tom v úvahu, že ty rychlosti se stěží budou měnit skokem, zadání to taky zanedbává.)
Tak jak ti mám říct, že tohle jsem taky spočítal nejsem debil ale v učebnici je výsledek těch 31,3 km/h
ok tak dik a kdyz sem u te fyziky nevis nahodou jak spocitat tohle:
Volně padající těleso má v bodě A své dráhy rychlost 40 m/s, v níže položeném bodě B rychlost 60 m/s. Určete vzdálenost míst A a B.
No - pokud pominu odpor vzduchu (což by výsledek ´kapku´ zesložitilo a bylo by potřeba ještě další data zadání), jde o rovnoměrně zrychlený pohyb se zrychlením g... Stačí jednoduše dosadit do vzorce...
Nejdřív přepočítej tu průměrnou rychlost z prvního zazdání. No a pak jdi na ten druhý příklad a vem ten (dementní)vzorec, který vyjadřuje závislost dráhy ne čase. V něm sice vysupuje jakási počáteční rychlost, ale tou můžeš položit rovnu nule, protože tě zajímá rozdíl drah, takže můžeš čas měřit od okamžiku, kdy byl kámen vypuštěn z ruky a měl nuolovou rychlost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.