Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Součet 2 různoběžných vektorů

Od: sestka odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebuji Vaši pomoc! ;) Ve fyzice začínáme operace s vektory a já si nevím rady se SOUČTEM 2 RŮZNOBĚŽNÝCH VEKTORŮ.

Chápu, že např. obě síly F1=2,5N a F2=5N vycházejí ze stejného bodu. Chápu, že výslednici sil sestrojíme pomocí vektorového rovnoběžníku... Nevím však, pod jakým úhlem vůči sobě budou síly F1 a F2 vycházet. *bzum*

Nevím, jestli jste mě pochopili, kdyby ne, mohu přidat nákres.

Předem díky! *palec*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sestka
hodnocení

Abych svůj dotaz upřesnila, není jedno, pod jakým úhlem ´´úsečku´´ F2 vedu... Velikost výslednice se totiž poté (celkem logicky) neshoduje s početním řešením. *zed* Nevím, jak dál.

mowla*
hodnocení

0x

Neznáš-li uhel působení vektorů, nelze je sčítat! Skalární součet postrádá smysl...

doplněno 23.09.12 13:43:

Nakresli si to - případně přidej nákres i sem...

doplněno 23.09.12 14:06:

..."se však profesor nezmínil o žádných úhlech, které souvisejí s řešením"...

Úhly musí být zadány, jinak konkrétní řešení neexistuje... Mohou být zadány ´nepřímo´- např. F1 je tíha, F2 způsobena pasátem působícím na těleso - ale zadány být musí...

sestka
hodnocení

Přesně tak... O to mi jde. Během hodiny se však profesor nezmínil o žádných úhlech, které souvisejí s řešením. To mě zmátlo. *nevi* Předpokládám tedy, že když tuto situaci budu řešit coby příklad, budu muset dostat informaci o velikosti úhlu...? :)

No záleží ma tom, jak máš ty vektory zadané. Pokud jsou zadané graficky, tedy máš je namalované, pak není problém, úhel je součástí obrázku. Nebo mohou být vektory zadány souřadnicemi; pak je v tom zadání ten úhel (respektive všechny úhly, které potřebuješ) implicitně obsažen, ale počítat ho (je) nemusíš, prostě skalárně sečteš odpovídající souřadnice a máš souřadnice výsledku. No a taky je možné, že máš zadánu velikost obou vektorů. a pak je třeba mít zadány, tak či onak, ještě směry těch vektorů (nejen úhel, který svírají, to by stačilo k tomu, abychom vypočetli velikost součtu, ale ne jeho směr).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]