Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji Vaši pomoc! Ve fyzice začínáme operace s vektory a já si nevím rady se SOUČTEM 2 RŮZNOBĚŽNÝCH VEKTORŮ.
Chápu, že např. obě síly F1=2,5N a F2=5N vycházejí ze stejného bodu. Chápu, že výslednici sil sestrojíme pomocí vektorového rovnoběžníku... Nevím však, pod jakým úhlem vůči sobě budou síly F1 a F2 vycházet.
Nevím, jestli jste mě pochopili, kdyby ne, mohu přidat nákres.
Předem díky!
Neznáš-li uhel působení vektorů, nelze je sčítat! Skalární součet postrádá smysl...
doplněno 23.09.12 13:43:Nakresli si to - případně přidej nákres i sem...
doplněno 23.09.12 14:06:..."se však profesor nezmínil o žádných úhlech, které souvisejí s řešením"...
Úhly musí být zadány, jinak konkrétní řešení neexistuje... Mohou být zadány ´nepřímo´- např. F1 je tíha, F2 způsobena pasátem působícím na těleso - ale zadány být musí...
Přesně tak... O to mi jde. Během hodiny se však profesor nezmínil o žádných úhlech, které souvisejí s řešením. To mě zmátlo. Předpokládám tedy, že když tuto situaci budu řešit coby příklad, budu muset dostat informaci o velikosti úhlu...?
No záleží ma tom, jak máš ty vektory zadané. Pokud jsou zadané graficky, tedy máš je namalované, pak není problém, úhel je součástí obrázku. Nebo mohou být vektory zadány souřadnicemi; pak je v tom zadání ten úhel (respektive všechny úhly, které potřebuješ) implicitně obsažen, ale počítat ho (je) nemusíš, prostě skalárně sečteš odpovídající souřadnice a máš souřadnice výsledku. No a taky je možné, že máš zadánu velikost obou vektorů. a pak je třeba mít zadány, tak či onak, ještě směry těch vektorů (nejen úhel, který svírají, to by stačilo k tomu, abychom vypočetli velikost součtu, ale ne jeho směr).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.