Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat obvod a obsah?

Od: metroman* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal, jak mám vypočítat obvod a obsah těchto útvarů.

Foto níže...

Mám to něják rozdělit... nebo jak?

Mám to za domácí úkol a nevím jak se to dělá? Poradíte?

Děkuji za odpověď...

doplněno 18.09.12 16:54:

Prosím, poraďte!

Jak vypočítat obvod a obsah?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

uprav si obrázek a doplň si do něj dílčí rozměry, tak jak jsem to udělal já. pak spočítáš plochy jako součet ploch obdélníků a obvod jako součet délky všech čar dokola.

Jak vypočítat obvod a obsah? #2

hodnocení

1x

je to úpně jednoduché, musíte rozdělit obrazce na čtverce a obdelníky a spočítate jejich obvod a obsah a sečtete dohromady

doplněno 18.09.12 15:48:

obvod sečtete čísla na obrázku, obsah musíte podělit obrazek na zníměné geom. tvary

hodnocení

0x

Obvod je to nejjednodušší...sečtete všechny jednotlivé strany (délku) příslušného útvaru dohromady...

Obsah vypočítáte tek, že si ty nakreslené tvary rozdělíte na "jednodušší", tedy na obdélníky...nebo čtverce..a následně pak sečtete jejich obsah, logicky Vám vyjde obsah celého útvaru.

mowla*
hodnocení

0x

Jak píše Majo78 - je potřeba rozdělit obrazce na jednoduché čtyřúhelníky, u nichž známe rozměry - tedy za předpokladu, že všechny úhly jsou podle zadání pravé (obrázky tak zrovna nevypadají)... ;)

Např - ten ´výčnělek´ u jedničky má 20 x 15 m... ;) Dvojku už zvládneš...

doplněno 18.09.12 16:30:

Metromane: Pokud v 16.14 píšeš obvod 1., pak je to špatně... Nakresli si to a okótuj...

doplněno 18.09.12 16:32:

To Axus: Já radil obsak (plochu) - obvod je jednoduché sečtení všech rozmětů - není potřeba nic ´rozdělovat´... ;)

doplněno 18.09.12 16:50:

! Metroman!: Nakresli si to a ke KAŽDÉ straně napiš rozmer!

metroman*
hodnocení

Mám to správně?

O = 20.2+30.2=100

55.2+15.2=140

100+140=240 m

Nemas to dobre, protoze majo78 a mowla radi spatne.

Ve chvili, kdy si to rozdelis na obdelniky a vypoctes tak, jak radi, tak vzdy dostanes obvod vetsi, nez ve skutecnosti je.

Obvod spoctes jako soucet delek vsech jednotlivych hran, ktere vidis.

Tedy napr. 30+20+55...atd.

Pro vypocet obsahu si pak uz skutecne obrazec na jednotlive zakladni tvary rozdelit muzes (v tomto pripade obdelniky) a vysledny obsah je pak souctem obsahu jednotlivych casti.

Tedy napr. 30*20+(55-20)*15...

vs*
hodnocení

Poraďte mu! Já nevím. :)

martinaa*

Tak mu poraď sám, když sedíte u jednoho počítače*ee*!

doplněno 18.09.12 16:58:

Sleduj, na koho reaguji. Je to nick VS, a vzhledem k tomu, že je taky označen modře, jedná se o stejnou IP, jako je tvoje. Takže nejspíš sedíte u jednoho komplu.

doplněno 18.09.12 17:05:

A jaká náhoda, nick VS a nick METROMAN jsou registovýny 17 dnů...

metroman*
hodnocení

Prosím, tak mi napište alespoň ten první příklad. Ať to můžu pochopit. Já to nepochopím.

metroman*
hodnocení

Takže ten obvod (O) mám všechno sečíst?

20+30+55+15=120

sebod*

chybí Ti tam ještě jedna strana

metroman*
hodnocení

Co u počítače? Vždyť se ptám Vás

metroman*
18.09.12 16:47
hodnocení

Jaká?

snehulak*

Ta vodorovná, u které není žádné číslo.

metroman*
hodnocení

Děkuji... teď už to snad pochopím

Figurek to nakreslil a odsud je to opravdu jasné. Jen jedno vylepšení, ale tak malé, že možná nestojí za zmínku: v obsahu příkladu 2 by bulo nepatrně rychlejší, místo sčítání tří obsahů S1, S2 a S3 spočítat obsah obdélníka "před vyříznutím" (10x4 = 40) a od toho odečíst "výřez" (2x4 = 8) a vyjde to taky.

Přžíklad 1 lze taky počítat odčítáním, ale tam nic neušetříme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]