Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PŘÍKLAD Z MATURITY - vyšší verze

Od: matur odpovědí: 7 změna:

Parkem tvaru čtverce vede cesta, jejiž osou je úlopříčka čtverce. Tráva (S)=? Trojúhelníky jsou pravoúhlé, rovnoramenné, odvěsna = 230m, S cesty = 924m(2), šířka cesty =?.

Můj postup - viz obrázek, prosím poraďte jestli existuje PŘESNĚJŠÍ POSTUP? A nebo jestli výsledek tj. šíčka cesty (+ S trojúhelníku ) je přesný.

PŘEDEM DĚKUJI ZA NÁZOR či radu.

PŘÍKLAD Z MATURITY - vyšší verze

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

3x

Váš postup není cela správný. Vy určujete šířku cesty z obdélníku, jehož jedna strana je rovna 325,3 m. Ale cesta přeci není obdélníkového tvaru.

Nejprve vypočteme, jak je velká strana celého čtverce. Jeho obsah je S = (2302 + 924) m2. Z obsahu snadno vypočteme velikost strany a velikost x. A šířku cesty pak vypočteme pomocí Pythagorovy věty.

PŘÍKLAD Z MATURITY - vyšší verze #2
matur
hodnocení

Děkuji, jestli to tedy chápu správně:

1- vypočítám S obou trojúhelníků 230(2) (defakto to počítám jako čteverec - a*a... k obsaho dvou trojúhelníku přičtu S cesty = celé se to rovná S celého čtverce, po odmocnění mi výjde 232...odečtu 230 (stranu troj.) - - vznikne mi strana rovnorameného trojúhelníka a pomocí c2=a2+b2 vypočtu přeponu - tj. šířku cesty = 2,828427125 - tj. 2,83m

DĚKUJI už se mi *slunce*

hodnocení

2x

Neexistuje přesnější a méně přesný postyp, jen správný a špatný (a ten správný může být jednodušší nebo složitější.

Teď nemám moc šasu,od phledu se mi zdá, že je to dobře. Jen jedna rada: možná by šlo využít toho, že obsah čtverce je polovišní součin úhlopříšek.

doplněno 16.09.12 12:13:

Při druhém pohledu se mi tam zdá neco nejasného. Co je například u a co přesně je a a co je b? Později se podívám podrobně a ozvu se.

matu
hodnocení

u= obecné označení úhlopříčky čtverce - modrý čtverec jsem nakreslil jen proto, aby bylo jasné, jak jsem vypočítal újlopříčku
b (označení strany čtverce= obecný vzorec pro výpočet obsahu pravoúhlého, rovnoramenné trojúhelníka - 1/2*a*b (polovina čtverce)
zatím děkuji, a teším se na upřesnění:)

Dobře, tak teď se na to podívejme. Jde o to, jakého čtverce je stranou to a. Máte tam explicitně jedn čtverec, tedy celou zahradu, ale vy za a dosazujete odvěsnu trávníku. Čili spočítel jste přeponu trávníku. Tu jste spočítal víceméně dobře (tedy po zaokrouhlení; já osobně dávám přednost nechat tam ty odmocniny ze dvou, případně vůbec odmocniny, které se tam vyskytnou, až do konce a teprve na závěr dosadit přibližnou hodnotu). Jinak žádný čtverec, jehož úhlopříčku jste vypočítal, v obrázku explicitně není, múžete si ho představit tak, že ze zahrady cestičku myšlenkově odstraníte. No a co je b obecně, to mne ani tolik nezajímalo, jako to, co je b ve vačem obrázku.

No a výpočet šířky cesty máte špatně (chtělo by se říci nepřesně, ale jak jsem psal, to prostě znamená špatně), to vám vysvětlil petapeta. Taky vám poradil,jak to vypočítat.

matur
hodnocení

Vám taky děkuji, hlavně za vysvětlení správný/špatnýc - složitý/jednoduchý

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]