Dobrý den, Potřebovala bych poradit s logickou úlohou.Je to příklad mojí sestry která je v 7.třídě a řešili jsme to jak to vypočítat a i mamka s kolegama v práci,já ve třídě, ale na nic jsme nepšišli.jen tak baj oko že bude výsledek kolem 50... Úloha: Tři zloději Mirek,Tomáš a Honza utekli z vězení ve vězeňském oblečení.Aby je nikdo nepoznal,museli se rychle převléct.Proto v prádelně ukradli 4 různé košile,2 různá tílka a 2 různé svetry.Aby je nikdo nepoznal musí být každý den oblečeni jinak.To znamená,že alespoň jeden z nich si musí obléct jinou věc než měl předchozí den.Mirek nosí vždy jednu košili a jedno tílko.Honza nosí jedno tílko a jeden svetr a Tomáš jednu košili a jeden svetr.Když se budou převlékat rozumně,kolik dní je nikdo nepoznal? Moc Vám děkuju za každou radu a pomoct)
Mirek má 8 možností (vybírá z 4 košilí a 2 tílek). Honza má 2 možnosti (vybírá z jednoho zbývajícího tílka a dvou svetrů) a Tomáš má na výběr z tří zbývajících košil a jednoho svetru.
8 * 2 * 3 = 48
askmenow*
Vidíte, a já měla pocit, že to budou čtyři dny. Vycházela jsem totiž z tohohle: Mirek nosí vždy jednu košili a jedno tílko.Honza nosí jedno tílko a jeden svetr a Tomáš jednu košili a jeden svetr. Pokud Mirek nosí jednu košili a tílko, a košile jsou čtyři a tílka dvě, má různé kombinace na osm dní. Pokud Honza nosí košili a svetr, má to taky na osm dní. Pokud Tomáš vždy nosí tílko a svetr, a svetry jsou dva a tílka také, má kombinace na čtyři. Takže pokud je bereme jako celek, budou prozrazeni za čtyři dny Tomášem. Pokud jednotlivě, on za čtyři dny, ostatní za osm. (A to doufám, že ne ještě za míň, že nenastane problém ve střídání, aby na každého vždy něco daného vybylo.) Ale rovnou říkám, že tohle nikdy nebyla moje silná stránka, píšu to sem spíš proto, abysste mi vysvětlili, proč je moje úvaha nejspíše chybná. doplněno 15.11.12 00:00:
Čekala bych, že v sedmé třídě to ještě variace a permutace nebudou, ale možná se pletu.
pacourek*
Logicky mate pravdu skupinu odhali kuli nejslabšim članku( s nejmeně kobinacemi).Tento ukol se nepočíta ale nad ním se pouze uvažuje a proto máte pravdu vy
doplněno 15.11.12 00:36:
48 dní to neni protože počítal že každý kus oblečení si vymění všichní zloději což nebylo v zadaní
askmenow*
Děkuji. Měla jsem pocit, že nejsložitější je překonat touhu něco zběsile počítat, a uvědomit si tu větu, která ukazuje, jak se sami utečení vězni limitovali tím, že každý z nich nosil jen dva druhy oblečení.
Jestli mi to ještě někdo potvrdí, začnu jásat, že ne vše, kde jsou čísla, je pro můj mozek nezvladatelné
V zadání je, že stačí, pokud se liší aspoň jeden z trojice.
Kdyby se musel lišit každý, tak je to jak říkáte nejslabší článek a čtyři dny.
askmenow*
Chápu, tohle jsem nedomyslela...
Ale i po této informaci bych dospěla k číslu dvacet, pořád nechápu ty počty ke 48. (20 = 8 variant jednoho + 8 variant druhého + 4 varianty třetího zloděje) Jakto, že to není takto?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.