Nejste přihlášen/a.
Zdravím, sotva jsem na nové škole a dostaly jsme domácí ůkol ale já si nevím rady protože jsem kašlal na základku
Mohl by mi tu někdo prosím vypočítat tenhle příklad a říct mi k tomu postup krok ke kroku? děkuji
F1 = 200N
F2 =400N
F3 = 150N
Alfa1 = 30°
Alfa2 =45°
Alfa3 =90°
obrázek jsem si neudělal ale mám nadpis látky:
Síly působící v jednom bodě - určímé sil podle početně a graficky
Té větě prostě nerozumím.
Nejspíš jde o to, určit výslednici těch tří sil, a ty úhly asi představují odchylku ... ale od čeho? Od svislého směru? V každém případě ten obrázek je podstatný, tím je třeba začít. Když je v zadání "určete graficky", tak prostě musíte kreslit.
doplněno 09.09.12 22:45:Já nechci kritizovat češtinu, když otázka je z něčeho jiného, ale češtiina by měla být aspoň taková, aby věty dácaly nějaký smysl. To, co jsem napsal, není smysl těch vět, ale mé tušení o něm.
doplněno 09.09.12 23:30:dávaly
Zdravím, omlouvám se za nepochopení, koukl jsem se do sešitu a tohle je zadání, příklad je uplne nahore:
sily pusobici v jednom bode - urcime sily pocetne a graficky
graficky:a) pomoci rovnobeuniku (2 az 3 sily)
1) volba meritka
2) nakres sil
3) zhotoveni rovnobezek ze silami
4) vysledna sila je uhlopricka
5) odmereni a prepocitani meritka
Fv = ...N
alfa v = ...°
a) pomoci rovnobezek
b) je pomoci siloveho obrazce
1) volba meritka
2) nakres sil
3) na plose zvolime bod o
4) preneseni rovnobezky sily F1 s pocatkem v bode o
5) preneseni sily F1 s pocatkem na konci sily F1
6) atd..
7) vysledna sila na pocatek v bode o a konec na konci posledni sily
8) preneseni rovnobezky stejne sily do puvodniho obrazce
9) prepocitani meritka
to je vse co mam v sešitě, priklad je nahore. pokud tohle neni vsechno a je nutný obrázek tak ho zkusim načrtnout tady v PC,
problem mam to udelat graficky, ale početně to umim. děkuji
doplněno 10.09.12 22:00:PS: omlouvam se za preklepy
Ten obrázek budete potřebovat hlavně vy k tomu grafickému výpočtu; grafický výpočet spočívá právě v tom, že se ty vektory namalují a pak různě přesouvají. To dáme dohromady s tím, co píšete, ale až zítra. Jen: nikde tam nemáte napsáno, co je úhel alfa. S tím si nějak poradíme, ale předběžně: víte to? Nemluvili jste o něm někde dřív?
doplněno 11.09.12 17:52:Tak se na to podíváme. K nakreslení síly v rovině a jejímu popsání potřebujete souřadnou soustavu (vlastně postačí jedna osa té soustevy nebo aspoň její směr), síla je určena velikostí (velikosti uvádíte v zadání) a směrem (směr je určen úhly, které příslušný vektor svírá s kartézskými osami, ale stačí znát jeden z nich, a to je ten váš ůhel alfa, který síla svírá s osou x. Vzhledem k tomu, že, jak píšete, početně to umíte, tohle vše zřejmě víte.)
Teď k té grafice: máte předvést dva postupy. První je rovnoběžník sil, který se používá pro dvě síly, čili tuto metodu budete muset aplikovat dvakrát; nejprve si vyberete dvě síly, graficky si je znázorníte (k tomu slouží ty první body z vašeho popisu, cituji:
1) volba meritka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.