Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lineární rovnice.Děkuju

Od: lenicka* odpovědí: 6 změna:

Ahoj

Potřebuju poradit s jedním příkladem nevím si rady.PPPPROOOOSííííím pomozte nutně potřebujuuu.Předem všem děkuju.

Příklad: 3( 1/3 + 2/x ) -2(1/3 -3x) - 13/2 = 0

Toto 1/3 je jedna třetina.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lenicka*
hodnocení

je to když tak pátý příklad na této internetové stránce aristoteles.cz/...

mowla*
hodnocení

0x

To podtržené + má nějaký význam (tedy kromě +)?

Jinak - roznásobit závorky, co půjde sečíst/odečíst, pak celek vynásobi "x" (tím se zbavíš toho "x" ve jmenovateli) - a zbytek je klasická kvadratická rovnice...

:)

lenicka1*
hodnocení

Né to plus je normální .

Hrozně dlouho jsem nepočítala tyhle příklady lineárních rovnic.Lépe řečeno 4 roky.Budu moc vděčná jestli mi ten příklad vypočítáte abych si mohla vzpomenout na postup.moc děkuju

hm*

Za pouhé 4 roky zapomeneš, jak se řeší tyto rovnice? Tak to jsi je asi neuměla řešit ani tenkrát. Možná jsi je tehdy tak nějak vyřešila, ale byla to spíš náhoda, co?

1) Příště to opiš dobře. Komě podtrženého plusu máš "/" místo "*".

2) Roznásobit, pak srazit x k sobě a prostá čísla taky k sobě a nakonec podělit:
1 + 6x - 2/3 + 6x - 13/2 = 0
12x + 6/6 - 4/6 - 39/6 = 0
12x = 37/6
x = 37/72

mowla*

To není lineární, ale kvadratická!

3( 1/3 + 2/x ) -2(1/3 -3x) - 13/2 = 0 původní zadání

3/3 + 6/x - 2/3 + 6x - 13/2 = 0 roznásobené závorky

1 - 2/3 - 13/2 + 6/x + 6x = 0 jenom jsem srovnal členy bez "x" k sobě

6 - 12/3 - 78/2 + 36/x +36x = 0 členy jsem vynásobil šesti, kvůli krácení zlomků (líp se to počítá, ale výsledek se nemění)

6 - 4 - 36 + 36/x + 36x = 0 vykráceno

- 34x + 36 + 36x2 = 0 vynásobeno "x", abych se ho zbavil ve jmenovateli

18x2 - 17x + 18 = 0 členy vyděleny dvěma a srovnány podle ´klasického´ vzorce pro kvadratickou rovnici

Jak se počítá diskriminant (atd.) už je jasné, ne?

*smich*

doplněno 08.09.12 22:43:

To Hm: chyba - vynechal´s tam jedno lomítko - druhý člen první závorky zadání...

doplněno 08.09.12 22:45:

To Hm: Omlouvám se, za vola su já - nekoukl jsem na odkaz a vycházel ze zadání v otázce...

*zed*

hm*

Nejsi za vola. *mala* Je normální předpokládat, že otázka je napsaná tak, jak napsaná být má.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]