Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Chci ce zeptat, jakým způsobem či výpočtem se dá zlomek převést na desetinné číslo. Například 2/3 nebo 4/3 a podobně. Díky moc
Jednoduše, z čitatele uděláme dělence a ze jmenovatele dělitele. Pok provedeme operaci dělení...
doplněno 08.09.12 09:01:*Pak...
zlomek je jako deleno. takze si to vydel a hotovo. napr.1/2 je 1 deleno dvema a to je 0,5
nebo 22/7 je 3,1422857... , což je přibližně π. Tím dělením nevznikne vždy konečný rozvoj, může být nekonečný jako třeba zde, nebo i u
1/3 = 0,333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333...,
ale pak je periodický.
doplněno 08.09.12 09:14:Pardon, u těch 22/7 jsem asi podržel klávesu a zdvojil dvojku, má být 3,1428571...
zlomek je naznačené dělení. Podělte čitatele jmenovatelem a je to.
2/3=0,6666666666
4/3=1,3333333333
100/50=2
1000/2000=0,5
atd.
Pleonasmus. Předchůdci to už mnohokrát vysvětlili, a navíc tohle vysvětlení je špatně.
(Rozvoj dvou třetin a tří čtvrtin není konečný, ale nekonečný periodický.)
Já se omlouvám,nechci rýpat, opakované vysvětlení, byť zbytečné, by mi tak nevadilo, je ale ono je to opravdu nesprávně.
doplněno 10.09.12 18:01:Ad figurek: Tak to je tedy celoživotní trauma, o kterém jsem nevěděl. Nicméně jsem se omluvil předem a omlouvám se znovu, Tu učutelku si dovedu docela představit, zřejmě poněkud samice hovězího dobytka, ale její chování nesouviselo s matiikou, ale s osobními rysy. Ono se někdy říká, že učitelka není povolání, ale diagnoza. Já s tím obecně nesouhlasím, ostetně i jedna z mých dcer je taky učitelka, ale jsou případy, a tohle byl zřejmě jeden z nich, kdy to sedí.
Jen tak na okraj, já sice taky učil, ale krom toho jsem se věnoval i vědě, dá-li se tomu tak říci.
Takže dobrý, jo?
i ad pt. - vlastně je to taky opakování již řečeného, proto taky nehodnotím, ale aspoň je to jimými slovy. Jen na okraj, taky bych našel mouchu: kdybych to dělení provádel například ve dvojkové soustavě, tak by výsledek nebyl desetinné číslo. Ono ovšem obecně vzato, není-li výslovně řešeno jinak, užití desítkové soustavy se předpokládá automaticky. Tkže ta má poznámka bylajentakové škádlení, noufám, že jsem se nedotkl.
jj, jste všichni stejní. Si pamatuji jednu profesorku matematiky, kdy jsem měl zlomek přes celý řádek. A ona řekla: Víte co je to za balast? Víte vy vůbec, co je to zlomek? Zlomek je naznačené dělení. Vy chcete studovat vysokou školu a nevíte, co je zlomek? Co tady vlastně děláte?
A už to jelo, klasická učitelská buzeračka na zkoušce Matematika III. Nakonec jsem dostal trojku s ořenýma ušima, protože bych se to stejně nakonec doučil a ona se s takými idioty musela rozčilovat desetkrát. Já ke své smůle mám dobrou paměť, takže si to všechno pamatuji dodnes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.