Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnice funkce faktoriál s logaritmem

Od: arienh* odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer,

nenašel by se tu prosím někdo, kdo by mi pomohl s následujícím příkladem. Nejde mi o to, abyste mi ho vypočítali, potřebuji jen nějak popstrčit, abych věděla, co mám dělat, protože se nad ním trápím už pěknou chvíli a nedokázala jsem přijít na žádné rozumné řešení. Děkuji:)
log [ (x+6)! ] - log [ (x+5)! ] = 2log x
Definiční obor D(x)= N?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

3x

rozdíl logaritmů = logaritmus podílu (vyplývá to ze součtu logaritmů..)

Pak se tam něco vykrátí, na druhé straně se to vepchá dovnitř a zbyde jednoduchá rovnice, po odlogaritmování kvadratická. Jestli se nepletu, jeden kořen bude podmínce vyhovovat, druhý ne.

nemo
hodnocení

0x

log(x 6)!/(x 5)! = log x na druhou

(x 6)(x 5)! / (x 5)! = x nadruhou, faktoriály se vykrátí

x nadruhou - x - 6 = 0, kořeny jsou -2 a 3, ale x musí být větší než 0 (podmínka log), takže řešení je 3

hodnocení

0x

A definiční obor je x>0. V podstatě to říká i nemo, on tedy přesně vzato říká, že to je podmínka nutná, ale je i postačující

arienh*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, udělala jsem nesmyslnou chybu ve výpočtu kvadratické rovnice a vyšly mi nesmyslné zlomkové kořeny :D. Děkuju moc za rady a i nemovi, že díkyy jeho přesnému výpočtu jsem si opravila výpočet:). Přeji hezký večer a ještě jednou moc děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]