Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Kolika čtvrtlitrovými hrnky plnými vody naplníme až po okraj válcovou nádobu o průměru dny 25 cm a výšce 150mm?
A ještě jeden
pod jakým zorným úhlem vidí člověk kouli s poloměrem 10 cm, je-li vzdálen 1m od jejího středu?Můžete mi poradit jak na tyto příklady?
Díky všem Stella
Díky za pomoc,já jsem zapomněla,že musím polovinu d=12,5 dát na druhou
Stella
doplněno 23.08.12 12:46:V té druhé úloze má vyjít zorný úhel 11°28´
Stella
Válcová nádoba má objem podle vzorce V = Pí * r^2 * h neboli V = 3,14 * 12,5^2 * 15 = 7359 cm^3 = 7,4 litrů
7,4 / 0,25 = 29,6 čili do 7,4 litru se vejde 29 čtvrtlitrů.
Ten druhý příklad moc nechápu, ale když si to nakreslím a představím, tak mi to příjde skoro jako chyták ... když budu z metru koukat na kouli, tak jí vidím přímo, čili zorný úhel bude nula? No nevím, asi jsem nepochopil otázku ...
Ten druhý příklad znamená, že musím z oka sestrojit tečny ke kouli (dvě). Kouli pak vidím pod úhlem mezi těmi dvěma tečnami a to je ten zorný úhel.
Z toho pak plyne řešení: když bod "oko" označím O, body dotyku těch tečen označím T1 a T2 a střed kružnice označím S, pak kouli vidím pod zorným úhlem α =T1OT2, což je dvojnásobek úhlu β =T1OS. Ale trojúhelník T1OS je pravoúhlý s pravým úhlem v bodě T1 (to už věděl Thales). Takže sin β = 10/100 = 0,1 a hledaný úhel najdeme v tabulkách
(vyjde 11°28,700457272014357501789068471647´ )
(Stačí tak,nebo je třeba obrázek?)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.