Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matematická úloha

Od: mifipifi* odpovědí: 7 změna:
Na nové šaty pro jednu dceru je obvykle potřeba 170 cm roucha šíře 140 cm. Macecha tentokrát, ale poručila, aby tatínek koupil pro každou dceru roucho o šíři 150 cm. Určete, kolik cm roucha tatínek celkem pro své dcery (bez Popelušky) přiveze.Prosím o pomoc. V jedné učebnici, kde byli výsledky jim tento příklad vyšel 477cm, ale ať jsem počítala, jak jsem chtěla, takhle mi to nevyšlo. Tak bych byla ráda, kdybyste mi pomohla. Předem děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No jo, ale kolik těch dcer bylo?

Tady nekdo nezna pohadku o popelce.

mifipifi*
hodnocení

Dvě + Popelušku, takže dohromady tři.

tlapka*
hodnocení

0x

Pokud jsou dcery tři, vyjde to. :)

Jde v podstatě o to, že oba kusy látky musí mít stejného obsahu, tzn. sestavíme rovnici - dosadíme hodnoty do vzorce pro obsahy obdélníků. :) Vyjde jednoduché rovnice, ale její výsledek je třeba ještě vynásobit počtem dcer. :)

mifipifi*
hodnocení

Odpověď je dobrá, ale úplně nechápu, jak je to myšleno... Mohla bych ještě poprosit o podrobnější popis :)? Si teď opravdu přijdu natvrdlá *smich*

mowla*
hodnocení

0x

Přiznám se, že nejsem zrovna ´šič´, ale úloha mi přijde nesmyslná...

Pokud jde o hodně členitý střih (šaty z mnoha dílů) by možná šíře 150 umožnila lepší seskládání dílů i s větší úsporou (než odpovídá řešení), možná by ale vůbec nebyla podstatná (jen by se zvýšilo % prostřihu)... *smich*

Ale ani čistě teoretick y 170 . 140 / 150 x 3 dcery nedává délku 477, ale 476 cm...

*zed*

hodnocení

0x
Tatínek přiveze 317cm roucha. Protože podle zadání přiveze plátno jen pro dvě dcery. "Určete, kolik cm roucha tatínek celkem pro své dcery (bez Popelušky) přiveze." 170*140/150*2 = 317,3 ≐ 317 Ono je jasné, že macecha nebude kupovat látku na nové šaty pro Popelku. To dá přece rozum, né *smich* ... Pak je tu ještě (nematematická) možnost, že jelikož je střih dělaný na 140cm, tak i při větší šířce se jednotlivé díly naskládají víceméně stejně, tak je větší šířka k ničemu a délka bude stejná jen bude větší odpad. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]