Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Počet knih

Od: anonymni* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, potřeboval bych poradit s příkladem: Anna má o patnáct knih více než Petra. Jestliže dá Anna čtvrtinu svých knih Petře, bude mít o pět knih méně než Petra. Kolik knih mají obě dívky dohromady? Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

To je přece jednoduché, stačí si věty napsat jako rovnice... ;)

A = P + 15

P + 0,25 A = 0,75 A + 5

doplněno 30.07.12 19:10:

Rovnice už jsem napsal (klasika - dvě rovnice o dvou neznámých) - tedy stačí z jedné do druhé dosadit za neznámou - např. -dosadím P z druhé rovnice do rovnice první: P = 0,75A + 5 - 0,25A , tedy P = 0,5A + 5

takže A = [0,5A + 5] + 15, tedy 0,5A = 20, tedy A = 40

P =?

;)

anonymni*
hodnocení

*nevi* No, vím, že musím použít rovnice, ale někde pořád dělám chybu. Správný výsledek má podle řešení být 65, já se ale pořád nějak nemůžu dopočítat. Můžu poprosit o kompletní postup řešení? Děkuji mnohokrát.

anonymni*
hodnocení

Děkuji, po doplnění je mi to již jasné, dělal jsem hloupou chybu, když jsem první rovnici psal jako A + 15 = P *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]