Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsledná teplota

Od: nemo129* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, potřeboval bych vypočítat konečnou teplotu vody. Mám nádobu, která má 7840 litrů o teplotě 26 °C a chci do něj nalít 510 litrů vody o teplotě 20 °C. Jaká bude výsledná teplota?Dostal jsem se až ke kalorimetrické rovnici. Z ní pokud jsem to dobře pochopil bych potřeboval vyjádřit t, bohužel se přiznám, že nemám tušení jak to udělat. Prosím o pomoc s řešením :o)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x

Ta rovnice by měla vypadat takto:

7840⋅(26 – x) = 510⋅(x – 20), kde x je výsledná teplota.

Teplo vydané se rovná teplu přijatému

doplněno 05.07.12 09:58:

wolframalpha.com/...

nemo129*
hodnocení

děkuji moc všem za odpovědi. Konečně jsem to pochopil :)

mowla*
hodnocení

1x

Naštěstí jde o "voda-voda", tedy není potřeba řešit tepelnou kapacitu...

Stačí úvaha - - m1.t1 + m2.t2 = mc.tc...

Může být?

Ještě doplním, že z téhož důvodu nemusíte řešit ani, například, hustotu vody a místo hmotností dosazovat třeba vám známý objem v litrech.

Jinak ten mowlův vzoreček plyne z té kalorimetrické rovnice, kterou si představíte jako lineární rovnici s neznámou tc (nebo t, podle vašeho značení, prostě neznámá je výsledná teplota směsi).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]