Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení výrazu

Od: mosycz* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jaký by vypadal zkrácený výraz: (1-3x)*(1-3x)-(1+3x)*(1+3x), popřípadě, jak by se měl řešit.

Děkuji za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Roznásobit závorky (nebo umocnit podle vzorce - všimněte si, že ty závorky, které máte násobit, jsou stejné, takže roznásobení = umocnění závorky na druhou), hezky každý člen s každým. A pak posčítat, co se sečíst nebo odečíst dá. :)

Navíc, když už si všímnete, jak upozorňuje Tlapka, že oba ty odečítané výrazy jsou druhé mocniny (dvojčlenu), jistě si vzpomenete na vzorec pro rozdíl čtvercú a upravíte to zpaměti (Chtěl jsem napsat vyřešíte, ale řešit může znamenat upravit, nebo taky položit rovno nule a vyřešit rovnici. Spíš bych to bral jako ten první případ, ale nechci to komplikovat.)

luke237

Tohle je hezky postreh!

a.a - b.b = a2 - b2 = (a-b).(a+b) = [1-3x-(1+3x)].[1-3x+1+3x] = (-6x)(2) = -12x *smich*

pt®

Tak já teda nevím - po vynásobení:

(1 - 3x - 3x + 9x) - (1 + 3x + 3x + 9x) =

( 1 - 6x + 9x ) - ( 1 + 6x + 9x ) =

1 + 3x - 1 + 15x = 18x

doplněno 07.04.13 11:49:

Tak oprava, po odstranění závorek:

1 + 3x -1 - 6x - 9x = - 12x

luke237
Takze jsem to mel spravne *smich* *slunce* *ua* *tanec*

Jen pro úplnost, to je správný výsledek, získaný nesprávným postupem. Po roznásobení v každé závorce vznikne na konci člen 9x², tyto členy se odečtou z vyjde nakonec - 12x. Ono se ovšem odočtou i ty neoprávněně napsané členy 9x, takže to nakonec vyjde správně a nepozná se, že tam nepatřily.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]