Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zase to i a y

Od: vojta123* odpovědí: 11 změna:

Ahoj poraďte prosím, jaké i/y napsat ve větě např: Seděl jsem na lavici pana Sekul i/y? A proč? (stejná příjmení Vala, Drápela).

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Sekuly, Drápaly, Valy ( vzor předsedy)

laybor*
06.04.13 17:16

Y *bum*,

06.04.13 17:19

Ron:*palec*

mmq*
hodnocení

0x
Myslím si že y ale proč to ti neřeknu :)

fribble*
hodnocení

0x

Příjmení končící na -a se skloňují podle vzoru žena, i když jde o muže (zvlášť dnes v módě nepřechylováni jmen). Redaktorka Smetana např. Přeci bys nenapsal - dostal jsem to od pana Smetani, pana Vali ...?

doplněno 06.04.13 17:22:

P.S. Ron má pravdu - vzor předseda!

To je naprostý nesmysl. Mužská příjmení končící na -a se skloňují podle mužského vzoru předseda. Kdyby se skloňovala podle vzoru žena, pak by ve 3. a 6. p.č.j. znělo příjmení Hromada - Hromadě a nikoli jak je správné Hromadovi.

hodnocení

0x

Co třeba: "Seděl jsem na lavici pana Sekula." Jinak já bych řekl že Y by mělo být tvrdé.

askmenow*

To by se pán musel jmenovat Sekul. Sekul, bez Sekula, jako pán bez pána.

Patrně se ale jmenuje Sekula, tedy "na lavici pana Sekuly, jako na lavici pana předsedy..."

martinxx1

No tak já bych dal Y protože to vypadá líp;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]