Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řeste rovnici v R (real.čisla)

Od: matika* odpovědí: 11 změna:

4/x _ 3.(x-7)/ x2-3x = x+1/x-3...Upravil jsem na 4/x-3x-27/x.(x-3)=x+1/x-3

celé jsem vynásobil x.(x-3) počítal jsem dál a vyšlo mi: x2 = -33 což je divné ne?

No a až mě něco pořádného vyde, tak mám urcit:

a)pro keteré reál.hodnoty neznámého x není rovnice definována?

b)Určit množinu všech řešení rovnici?

Prosím prosím pomůžete někdo? Nevím si rady ani porádně nechápu co po mě žádají v těch otázkách...

Předem všem děkuju! Je to pro mě důležité...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Ano, je to divné. Musel jsi se splést někde při roznásobování (pozor na násobení závorky ve druhém zlomku, je před ní mínus, tak možná tam?). Pak to vychází hezky. :)

Určit množinu všech řešení podle mě znamená nalézt všechny kořeny (přes diskriminant), to první pak chce určit podmínky - jmenovatelé zlomků se nesmí rovnat 0. :)

matika*
hodnocení

Máš pravdu, mínus před závorkou mě tam dělalo nepořádek. Už to vyšlo. Takže u toho a) napíšu x se nesmi rovnat 3 a 0.

a u toho béčka napíšu rovnice nemá řešení protože výsledek porušuje podmínku?

tlapka*

Hurá, to jsem ráda. :)

S áčkem souhlasím, ale to béčko ne, výsledek podmínku neporušuje - mně vyšly dva jiné kořeny... někde se rozcházíme. Máš taky odmocninu z diskriminantu 7? :)

doplněno 11.05.13 20:49:

Jo, tak to jsem se někde asi sekla já. :D Mně vychází kořeny 6 a -1. No, ale hm námpomůže, tak hlavně, že jsme se k výsledku dobrali. :)

doplněno 11.05.13 20:54:

Jo, už vím kde, přepsala jsem se už v zadání. *zed*

matika*
hodnocení

Dva kořeny?

Normálně mě vyšlo jedno řešení celé rovnice .. x=3 protože jsem dělal odmocninu z 9 ... a tím pádem porušuje podmínku x se nesmi rovnat 3 .. :-/ nebo ne?

Víc už jsem potom nepočítal.

hm*

Jenže odmocnina z 9 není jen 3.

hm*
hodnocení

2x

Buď piš v nějakém programu s matematickými symboly, nebo postup vyfoť, nebo používej závorky. Takhle bez závorek jsou to nesmysly.

Má vyjít: x^2 = 9, protože za prvé 3*7=21 a ne 27 (to je ale asi jen překlep) a za druhé zřejmě mínus hned za 4/x se vztahuje k celému zlomku, takže pak není -21 ale +21.

Rovnice není definována pro ta x, pro která by dole ve zlomcích byla 0. Takže když je dole x*(x-3) a to nesmí být nula, tak x nesmí být kolik (dvě hodnoty)? A z toho plyne, že řešením je jen jedno x, ne dvě, jak by vypadalo z x^2=9.

doplněno 11.05.13 20:46:

Aha, než jsem se dostal k odpovědi, už skoro není potřeba.

matika*
hodnocení

Tak ted uz opravdu nevím ... tak jak odpovím na otázku B : Urči množinu všech řešení rovnice?

hm*

Už jsem psal kousek výš: rovnice x^2=9 má řešení dvě. Jedno už jsi uvedl a to zrovna nevyhovuje podmínce. A to druhé?

matika*
hodnocení

no to právě nevím jak vypočítat ani z čeho .. :-/

hm*

No dobrá, myslel jsem, že na to přijdeš.

x^2=9 má řešení +3 a -3. Souhlasíš?

matikaa
hodnocení

Souhlasím, a oboum Vám moc děkuji! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]