Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnoramenný lichoběžník

Od: petrfialacz odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu s touto úlohou: Rovnoramenný lichoběžník má jednu základnu dvakrát kratší než druhou. Jeho obvod je 120cm. Vypočítejte délku jeho ramene, jestliže rameno svírá se základnou úhel o velikosti 40 stupňů. Úlohu bych měl řešit pomocí goniometrických funkcí sinus, cosinus, tangens a cotangens. Vždy když jsem se nějak posunul tak jsem zjistil že je to špatně a musel jsem se vrátit na začátek...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To by mělo jít různě. Navrhl bych teno postup: neznámé rameno bych označil třeba x. Průmět tohoto ramene do základny je x*cos 40°, když ze spodní základny odeberu tento průmět na obou stranách, zbyde mi délka horní základny, což je polovina dolní (a tedy součet těch dvou průmětů je taky roven horní základně). Takže už obvod snadno vyjádřím pomosí x a následně x vypočtu. Stačí to takhle?

petrphan

Zkoušel jsem to podle vašeho postupu ,ale nevychází mi to.Mohl bych vás poprosit o upřesnění. Předem díky

Tak si kreslete (připomínám, že toto není jediná m,ožnost):

Nakreslím si lichoběžník ABCD. AB bude delší základna , CD kratší. Označím-li |AB| = u, |CD| = v, je dle zadání u = 2v, a úhel DAC, jakož i ABC je těch 40 stupňů. Hledám délku |AD|, tož ji označím x. Ze zadání je u+v + 2x = 3v +2x = 120 [cm].

Teď sestrojím kolmice z bodů D, C na základnu AB a jejich paty označím třeba P1 a P2. Zjevně vzdálenost |P1 P2 | = v, |AP1 | = |AP2| a tedy 2|AP1| = v No a z trojúhelníka AP1D spočtu |AP1| = x cos 40° . Zbytek snad už dopočtete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]