Nejste přihlášen/a.
Podřebuji nejpozději do zítřka do večera... 18.5.2012 20:00
No tak to abyste si máknul. A co vlastně potřebujete od poradců? Máme to za vás iterovat, nebo co potřebujete? Znáte příslušné metody nebo potřebujete něco k tomu říci? Vlastní výpočty za vás nikdo dělat nebude, ale jestli se chcete k tomu na něco zeptat, tak se zeptejte, ale trochu přesněji.
Ale joo, je tu dost lidí, co úkoly zpracují, jen si neuvědomují tu mědvědí službu. Pak nám tito jednou budou vládnout.
kartaginec + buss: co blbnete, to se chtěl jen pochlubit, že to do zítřka vypočítá. Já tam žádnou otázku nenašel. Jen to dal do špatné sekce.
AAAAA Vtipálci to mi asi nic jiného nezbude než si to zpočítat sám, otázka byla stručná protože když jsem napsal prosím o pomoc tak to tady na mě začalo držkovat a musel jsem to smáznout... tak otázka je: umí to někdo spočítat a jestli jo umí taky poslat email s řešením?
Myslím si, že odpověď na obě otázky zní ANO. Opravdu jsou tu takoví, kteří umí jak počítat, tak i poslat e-mail. Ovšem taky si myslím, že to nikdo z nich neudělá, protože ten, kdo umí alespoň číst ví, že takhle to tady nefunguje. A rubrika Placené služby zatím nebyla zavedena.
Tak teda všem moc děkuju, nevím co bych si bez vás počal... musím jít počítat, zítra s toho mám zkoušku...
No tak právě otázka mi scházela. Takže moje odpověď je, že bych uměl oboje, ale mail s řešením opravdu posílat nemohu. Co mohu udělat, je popsat postup a možná předvést začátek, ale nevím, jestli to potřebujete nebo to sice umíte, ale nechce se vám to dělat. Nicméně něco poznámek:
Newtonova metoda pro rovnici f(x) = 0 spočívá v tom, že graf funce f nahradíme tečnou v nějakém bodě [a, f(a)] s rovnicí
y = f(a) + (x-a).f´(a) kde a je první aproximace, a řešíme rovnici y=0. Výsledkem je druhá aproximace, a postup se opakuje. Samozřejmě tato metoda nefunguje vždy, zde bude fungovat, za první iteraci (to x0) lze vzít úplně cokoli, vzhledem k danému omezení kořenů by asi bylo vhodné vzít x0 = 4 a řešit rovnici 5 + 11(x-4) = 0 s (přibližným) řešením x1= 3,55 a spustit to znovu
Metoda sečen (metoda regula falsi) nahrazuje graf funkce f úsečkou jdoucí body [a, f(a)] a [b,f(b)] zvolenými tak aby znaménka f(a) a f(b) byla opačná; zde tedy vzhledem k zadání body [3,-4] a [4,5]; první aproxumace vyjde v intervalu <3,4> a k dalšímu postupu vyjdeme z bodu [x0, f(x0)] a z toho s předchozách dvou bodů, jehož y.nová hodnota má opačné znaménko.
Jakobiho iterační metodu se mi zde popisovat nechce, pokud ji nemáte popsánu v přednáškách, podívejte se třeba is.muni.cz/...
Pokud to není to, co potřebujete nebo co vám pomůže, je mi líto, ale mail s řešením opravdu posílat nebudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.