Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrobit mýdlo bez hydroxidu?

Od: lordsal* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

dělám trošku větší práci do školy na chemii.

Mám tudíž k dispozici plně "vyzbrojenou" chemickou laboratoř.

Dostali jsme za úkol vyrobit mýdlo.

Bezproblémů vyrobím mýdlo za pomoci NaOH, nebo KOH.

Leč musíme vyrobit i mýdlo bez použití výše zmíněných látek - hydroxidů.

Máte nějaký recept?

Předem děkuji za pomoc a reakce

doplněno 26.03.13 17:50:

Zapomněl jsem doplnit, hodil by se mi recept, kde nepoužívám koupenou glycerinovou hmotu, spíše recept, kde jí vyrábím sám.

Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

jaktak.cz/... Omlouvám se jelikož tomu vůbec nerozumím ale toto jsem našla.

doplněno 26.03.13 17:58:

Našla jsem spousty receptů na výrobu mýdla ale i když jsem zadala mýdlo podle babiček tak ten hydroxid je prostě všude.

lordsal*
hodnocení

Děkuji za rychlou reakci.

Recept je to dobrý, leč je z koupené hmoty. Spíše bych potřeboval recept, kde bych si jí vyráběl sám.

jabraka*
hodnocení

0x

I tak postrádám v tomto receptu způsob saponifikace - zmýdelňování.Podle mého názoru rozbourání nenasyceného tuku na mýdlo a glycerin nelze bez louhu provést.Ještě tak silnou kyselinou.Nikde jsem nenašel vhodný postup zmýdelňování bez použití alkalií.

JABRAKA

mrkva1
hodnocení

0x

Na2CO3 nebo K2CO3

jabraka*

To jsou také alkalie,ale vše s nimi trvá delší dobu a za vyšší teploty.

JABRAKA

dewdf
hodnocení

0x

Našel někdo odpověď?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]