Nejste přihlášen/a.
Nevím jak to rodičům mám už vysvětlit. Pořád mě nuti at si dodělam maturitu, ale mě učení vůbec nebaví a schválně jsem koukal na Ilustrační testy maturity a je tam toho tolik, že bych neměl šanci. Podnikám s kamarádem a vydělam si víc jak oba rodiče dohromady a to maj oba VŠ. Navíc nevím k čemu by mi ta maturita byla, když dneska je i s tou maturitou sehnat práci hodně velkej problém viz. kamarádi, navíc to co dělám mě nekutečně baví, tak nevím proč mít něco co mi bude stejně k ničemu.Co si o tom myslíte vy? díky za názory
Přidám se k ostatní. Předpokládám, že jsi těsně po vyučení a po plnoletosti, vzhledem k tomu, že podnikáš a přesto tě rodiče ještě do něčeho umlouvají. Ale mají pravdu. Neznám obor tvého podnikání. Je fajn, že tě to baví a navíc to vydělává, ale bude to tak za 5 let? Co když budeš chtít zaměstnat, nebo si najít pohodlnější práci. Co když přijde krize, úraz, živelná pohroma... je lepší se učit teď, dokud to leze do hlavy. To, že je ti momentálně maturita k ničemu jednak neznamená, že je na nic kompletně a ani to, že se ti jednou nebude hodit. Kdysi jsem po maturitě podobně uvažoval o vysoké škole. Stejně jako ty o střední. Až po 20ti letech mi došlo, že kdybych nebyl blbej, měl bych na pozici o pár řádů výš a samozřejmě s platem o jiných předčíslích než momentálně. Ale jak píše Jerry, po třicítce už to není tak jednoduchý. Jednak do hlavy už to tolik neleze, to co v ní bylo už je dávno zyhrabáno pod haldou jiných problémů a když do toho máš rodinu, tak už nemůžeš přijít domů, zavřít se do pokojíčku a v klidu studovat. Takže ber jako dobrou radu od rodičů, že by tě rádi viděli u maturity dokud jsi mladý, svobodný a úspěšný.
To máš sice pravdu, ale taky si je zapotřebí uvědomit to, že na tu maturu prostě nemám, jak na ZŠ tak na SOU jsem měl problémy s matikou a to jsem se ještě domlouval s učiteli aby mi tu 4 dali a čeština taky žádná sláva. takže kdyby mě k tý maturitě pustili tak stejně bych jí nedal, holt na studium prostě nemám.
Před mnoha a mnoha lety jsem si z politických důvodů nemohl udělat maturitu, takže jsem se jen vyučil a můžu říci, že mi to dodnes chybí. Ne snad ta inteligence, ale ten papír. A když jsem se pokoušel dodělat si ji po skoro třiceti letech, zjistil jsem že už to tak do hlavy neleze a dálkově to nejde, když se má pracovat a starat se ještě i o rodinu.
Takže bych do toho šel a udělal ji. Neříkej, že ti k ničemu nebude, dnes je to bráno za základní vzdělání a nikdy nevíš, kdy se ti bude hodit. To že si zrovna teď vyděláš hodně je momentální stav, ale co víš, co bude za rok. Zkrachuješ, onemocníš, je tolik možností... Běž do všech příležitostí, které máš.
A třeba se zamysli a řekni si, co se mnou bude třeba za dvacet let.
Asi si řekneš, co mi do toho kecá, ale věř, že to jsou opravdu životní zkušenosti.
Možná někomu přijde maturita jako naprosto zbytečná věc, ALE! Z mnoha příkladů kolem sebe i z příkladu z rodiny, kdy si frajeři mysleli v 17 letech, že jim leží svět u nohou mohu jednoznačně říci, že lidé s maturitou mají větší šanci sehnat slušné, solidně placené zaměstnání. Bez maturity je také možné se slušně uživit, ale v profesích méně atraktivních a fyzicky namáhavých. Prostě ta maturita je vlastně vstupenka do vyššího lewelu na trhu práce. Důležité je, aby Vám to podnikání vydrželo. Pak není co řešit, v opačném případě přijdou problémy a dluhy. Tak to prostě zákonitě chodí.
Podnikání by mi mělo vydržet, toho se nebojím. Na maturu stejně nemám, tak nemá cenu ani o ní uvažovat.
Dobrá, te´d to třeba frčí, ale jak to bude za čas? Nastoupí konkurence, nepůjdou obchody...
Mám známého, co má zavedenou autolakovnu a jeho konkurent o ni projevil zájem. Když mu ji neprodal, zjistil si, kdo je jeho největší zákazník a přeplatil si ho k sobě, takže můj známý přišel o devadesát procent zakázek. Tak se v tom teď pěkně plácá.
Ale jak je vidět, stejně jsi nějakou radu nechtěl, pokud to nebyla rada seknout se školou, protože máš momentálně jasno.
Tazatel se chtěl spíš ujistit svým rozhodnutím, než nějakou "emocionálně silnou" rozmluvou.
Buďme k sobě upřímní. Pokud někdo vykonává dělnickou profesi, např. soutružníka na konvenčních strojích, k čemu je mu maturita, či vysokoškolský titul. V této branži rozhodují zkušenosti, znalosti předávané mezi sobě rovnými, které jinde než u strojů nenalezneme.
Je pravdou, že maturitní studium je inspirativní pro budoucí vývoj. Ten kdo hraje špinavou hru, a že jich není málo, "okolkované" vzdělání nepotřebuje.
Matematika je věda, kterou se naučí v určitém rozsahu každý. Znalosti středoškolské matematiky jsou dostupné pro všechny. Kdo tvrdí, že je nad jeho síly, málo se snaží. Stačí se jen pilně věnovat, počítat hodiny a hodiny, a výhra je jistotou.
Pokud tazatel pracuje v oblasti dovozu aut, maturita je podle mého odhadu zbytečností. U poradenství už je to otázkou. Skutečností je, že automobilky spolupracují s vybranými VŠ. Technika sice jde kupředu, ale co si namlouvat, opravy nejsou v módě, většina servisů funguje formou výměn.
doplněno 26.03.13 13:11:Aby nedošlo k omylu, špatně jsem formuloval svůj příspěvek. V žádném případě jsem nechtěl označit tazatele za nepoctivce. Pouze jsem si při psaní vzpomněl na vybrané poslance, kteří mají pouze základní vzdělání, a jak se jim daří...
No to máš sice pravdu, ale k čemu je člověku papír, když stejně v tom obru nebude umět nic, takže ve finále je mu to stejně nanic. No nevím no, ted to řešit nebudu, zatim to jde a to je pro mě ted podstatný, ale jiak díky za názory
Ono jde o to, že za pár let se tě nikdo nebude ptát, v jakém oboru máš maturitu, ale jen v jakém oboru jsi dobrý a zda tu maturitu máš. Budeš dobrej třeba v počítačích. Nikoho nebude zajímat, že máš maturitu na hotelovce, ale jen to, že tu maturitu máš a k tomu praxi a šikovnost s počítačema. Jak říkám, je to na tobě, ale sám poznáš, že sis to tenkrát udělat měl.
Je to tvůj názor já ti ho brát nebudu, ale já už jsem tu psal víckrát, že na to nemám, kdyby na to měl každý tak jí má každej. Tím bych to uzavřel, díky všem za přípomínky.
stejně bych do toho šel.Já taky nevím jestli to dám,ale když to nezkusím,nebudu to vědět. a to samé i Ty.
Není co zkoušet, sám vím jak na tom jsem, takže by to byla ztráta času, uživím se jinak a papír k tomu nepotřebuji...
Jak se zpívá v jedné písni:" Až příjde čas,tak pochopíš..."
Tohle vždy říkám svým dětem.
Vzdělání není nikdy na závadu a rozhodně bych se alespoň pokusil odmaturovat to nic nestojí a dneska jsou maturity tak jednoduché, že je opravdu udělá skoro každý.
Jednoduché? To asi těžko, když plno známých se učili a stejně to nedali asi až na 3 pokus, tak to asi zas tak růžový nebude. Jak jsem už psal učení mě nebaví a čeština a matika v tom jsem vždicky plaval a to jsou předměty z kterých se maturuje. Já prostě maturu nepotřebuju a nevím jak to mám rodičům vysvětlit, aby mi s tím dali pokoj.
Upřímný názor?
O prospěšnosti maturity by jsme mohli z paktického hlediska diskutovat. Z obecného hlediska je přínosná, ne-li přímo nutná.
O svém podnikání se zmiňuješ jako o činnosti, která tě baví a zajišťuje příjmy větší než rodičům dohromady. Více nepíšeš. Nevíme v čem spočívá, na čem zavisí, ap. Osob, u kterých kariéra rostla raketovým tempem, není málo. Někteří své postavení udržely, většina však spadla na dno s dluhy na krku.
U některých profesí je středoškolské/vysokoškolské vzdělání nezbytností. U jiných je výhodou, či zbytečností. Záleží na profesi. Mohl bych ti uvést desítky případů z praxe, ale nebudu střílet do vzduchu. Pokud nastíníš/uvedeš svou profesi, můžu ti napsat svůj pohled.
Jenom na závěr uvedu, že současná maturita je primitivní, zvládne to i cvičená opice. Osobně jsem se připravoval dva týdny, a nebýt zaváhání, měl bych i vyznamenání. Pokud s tím tvoji kamarádi mají potíže, pak je problém jinde než v náročnosti.
Dobrý den,můj názor na Tvůj dotaz:
Dodělej.A co nejdřív.Dnes se Ti zdá že ji nepotřebuješ,že je to kus papíru který nic neznamená.Možná máš pravdu,možná ne. Ano dá se i koupit a mít ten papír.ALE.I když ho dnes nepotřebuješ a budeš dělat to co Tě baví,víš 100% že ji za 10 let potřebovat nebudeš?Co když podnikání klekne a ne že bych Ti to přál,ale stát se může a Ty ačkoliv odborník ve svém oboru se nedostaneš na dané místo,protože vstupní vzdělání bude uso? Ber maturitu jako klíč k dalším dveřím,které Ti můžou otevřít další možnosti a uplatnění.
Já hlupák ji nemám,ale už jsem si dal přihlášku na dálkové studium a tak uvidíme jestli se dostanu a jak mi to půjde.A to jsem 20 let ze školy pryč.
Nevím co řešíš. Na maturitu nemáš, jseš plnoletej, rodičům řádně plať za ubytování a služby a na jejich řeči jim zamávej balíkem bankovek! Ono je to časem přejde. Postav si vlastní bungalov a buď nezávislej a šťastnej!
Ale pamatuj si, že rodiče jsou tví nejlepší celoživotní přátelé a že se máš, až budou staří, o ně postarat! Oni se starali celé tvé mládí o tebe!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.