Nejste přihlášen/a.
Jsme zoufalí Přítel (19) má za 2 měsíce dělat závěrečný zkoušky ( učňák) ...jenže ...všechno OK až na matiku ...nemá na to prostě buňky a není schopen jí pochopit ( nějaký obsahy a obvody těles a jejich plášťu ,pythágorova věta, kotangensy, výšky atd. + funkce ) Nechápe ani ň a má samí 5
Nechápu to ani já ani nikdo z rodiny ani z príbuzných ani známých ...prostě není NIKDO kdo by mu to vysvětlil ...spolužáci na něj kašlou ( je to samotář a trošku ve třídě i ,,exot" a nemá s nimi dobré vztahy) mají od posledního ročníku i nového učitele na matiku a je hrozně přísnej a zlej takže by ho klidně nechal i rupnout z jedinýho předmětu
Ovšem si to nemůžeme dovolit on už má zařízenou práci a domluvený byt na podzim atd. Navíc jeho rodiče jsou na tom finančně víc než špatně a už potřebují aby tu školu dodělal ...
Ani já a ani oni si nemůžou dovolit někoho na doučování a jsme z toho zoufalí...jak já ,tak přítel,tak i jeho rodiče ...
Ať si přítel zajde za učitelem a řekne mu, že by to chtěl umět, ale že má s matikou potíže. Jinak, že ho řemeslo velice baví a že k vůli nedokončenému vzdělání by tuto práci nemohl dělat. Snad je matikář přede jen člověk a k vůli jednomu předmětu mu nezkomplikuje život, pokud je kluk jinak dobře manuálně zručný. - pt
Musí prostě počítat. Příklady má, výsledky k ním také, tak musí zkoušet tak dlouho, dokud se nedobere správného výsledku. Je možné, že to třeba pořád nebude chápat, ale aspoň si zažije postup, jak to má dělat. Říct "já tomu nerozumím" je moc jednoduché, musí zkoušet.
Tvůj přítel má podle má podle mě dva veliký problémy. za prvé - nezná základy matematiky. za druhé - hledá v tom obrovskou vědu. Já Ti povím něco o sobě. Matika pro mě byla děs a běs. I přesto jsem vystudovala vysokou školu technického zaměření, ale... Vůbec jsem nechápala o co v tý matice jde . No a pak po letech jsem měla hodně nemocnou dceru, takže nechodila vůbec do školy a já se s ní musela učit doma. Od druhé třídy až po maturitu. Takže pěkně nejdříve jsem se všechno musela naučit sama a pak jí to vysvětlit. A najednou jsem pochopila, že matika je něco "kouzelnýho". Že to není jen šprtání nějakých nesmyslných vzorečků a postupů. Že má svoji logiku :D. Myslím si, že Tvůj přítel to úplně bez pomoci někoho jiného nezvládne. Hele, tady je plno lidí, kteří mu s ledasčím pomůžou, ale základy se musí našprtat on. Ať si sežene učebnice s postupy příkladů a zkouší počítat. A tam jsme u toho. On se může zaseknout na "hlouposti" , jako např. že když se násobí čísla v závorce mínusem, tak se mění znaménka... Takže počítat a když na něco takovýho narazí, hned se zeptat třeba tady, proč tomu tak je.
Jinak: zkuste pohledat v okolí, jestli tam není nějaký "penzista - matikář". Většinou to jsou nadšení fanatici, kteří mu pomůžou prokousat se úskalím matiky. Leckdy ani nechtějí zaplatit zato, že se s přítelem budou učit. Nebo pak zkusit studenty, co si chtějí přivydělat. Dvy měsíce je dost dlouhá doba nato, aby se toho hodně doučil.
doplněno 09.05.13 12:44: Uska. Díky, žes to napsala za mě .
Tak když je to lempl, viď... Poradím ti, vykašli se na něj a najdi si někoho, kdo je perspektivnější (třeba já mám z matematiky jedničky, ale lemplům zásadně nepomáhám). Jak vůbec někdo tak retardovaný mohl prolézt základkou?
Jak můžeš o někom říci, že je retardovaný, když mu nejde matika. To je jako já bych o tobě řekla, že jseš vymatlanej poťapanec. Já to ale neřeknu. Třeba příteli tazatalky nesaháš ani po kotníky v jiném oboru. A s tím rozchodem? hmm... místo pomoci - rozchod?. O tebe bych si neopřela ani kolo, byť bys byl jedinný chlap na světě. Vzpamatuj se a těším se na kvalitnější příspěvky, pěkný den.
Řekl bych, že podle přezdívky si jenom hraje na sheldona coopera z big bang theory a jenom se snaží vysírat ostatní.
Ano, teď jste na to kápnul. Sheldon Lee Glashow byl význačný americký fyzik, Big Bang Theory je patrně jakýsi trapný americký seriál, který jsem nikdy neviděl a zřejmě jsem o moc nepřišel...
Bohužel, matematika jest královnou věd a je nepříjemným faktem, že kdo není chytrý na matematiku, ve skutečnosti není chytrý vůbec. Většina oborů se dá naučit tak, že si je prostě nabiflujete. Ale matematicko-logické myšlení člověk buď má, nebo nemá. To se člověk nenaučí. Všeobecně, až na naprosté, např. různě handicapované výjimky, platí, že člověk, který je chytrý na matematiku, přinejmenším není hloupý na ostatní předměty (pokud pochopitelně nepovažujeme například špatnou známku z tělocviku za projev "hlouposti"). A naopak, kdo je hloupý na matematiku, přinejlepším není příliš chytrý ani na ostatní předměty. Chápu, že dnes je oblíbeným trendem, rozlišovat inteligenci na pohybovou, spirituální a podobné nesmysly. To je však pouhou degradací skutečné inteligence, která bohužel, ať se to komukoliv líbí nebo ne, je jenom jedna.
A ano, pobavila mě věta "O tebe bych si neopřela ani kolo, byť bys byl jedinný chlap na světě". V prvé řadě nechápu, co Vás vedlo k přesvědčení, že bych o to stál. A za druhé, jakkoli to bude znít cynicky, tohle soudíte jen podle několika vět, které jsem napsal v předchozím příspěvku a je velmi pravděpodobné, že kdybyste mě potkala osobně, jevil bych se Vám jako hodný, přátelský chlapec, který nikdy neříká, co se nemá (tzn. nepříjemné pravdy, které lidé nemají rádi). A obávám se, že byste sotva poznala, co si doopravdy myslím.
"A naopak, kdo je hloupý na matematiku, přinejlepším není příliš chytrý ani na ostatní předměty."
Tak tebe bych, hodný a přátelský hochu, chtěla vidět osobně A tvoji přítelkyni také, vy musíte být extra "chytrá" a téměř všemi pohrdající dvojka... ale beru to tak, že přes net si prostě každý dovolí víc.
Jen si dovolím jemně upozornit, že jsi poněkud mimo, protože matematika s "chytrostí" v jiných předmětech vůbec nesouvisí. A docela by mě zajímalo, kde jsi to vyčetl nebo kdo ti to řekl. Co na tom, že jsem svého času excelovala v češtině, přírodopisu, hudebce (a ta mě z poloviny živí), když jsem kvůli matice vlastně skoro bublající bahno, že...
Samozřejmě, odbočujeme. Prostě shrnutí je takové, že kdo neumí matiku, je podle tebe debil, a vůbec nezáleží na tom, co umí a zná jiného. S tímto přesvědčením, které svědčí o jistém pohrdání a nadřazenosti, je jen otázka času, než narazíš.
doplněno 11.05.13 12:11:A zajisté, když poukazuješ na pravidla, si také všiml, že mezi pravidly je i zákaz psaní nesmyslných odpovědí. Tudíž, pokud někdo položí otázku, jak se vypořádat s matikou u přítele, je zcela nesmyslné a taktéž zcela mimo otázku radit rozchod.
Vidíte, rovnou předpokládáte, že mám někoho, koho považuji za přítelkyni, nebo že mám pouze jednu osobu opačného pohlaví, která mě považuje za přítele. Osobně se řídím tím, že monogamie je přežitek minulých století. Co se týče například hlubšího přátelství, to je již složitější oblast aplikované psychologie, ale nikoliv nezvladatelná.
Co se týče excelování například v humanitních předmětech, takové osoby znám ze školy. Většinou měli v daných předmětech prostě štěstí na učitele. Takoví učitelé většinou dávali dobré známky téměř všem a téměř zadarmo. Takový liberální typ učitelů, kteří, pokud učí například angličtinu, tak tvrdí, že neexistuje nic jako správná angličtina, pokud učí češtinu a literaturu, tak jsou zaměřeni především na literaturu, kterou nelze hodnotit příliš jednoznačně, zatímco například gramatika není jejich silná stránka atp. Což je jeden z důvodů, proč jsou na školách humanitní předměty v moderním pojetí v podstatě podřadné a jediné, podle čeho má smysl posuzovat inteligenci žáka, je matematika, popř. předměty technické či přírodovědné. Protože tam rozhoduje občas i logické myšlení, nejen mechanická paměť.
Ale je Vám doufám jasné, že těmito osobními útoky od dotazu tazatelky již poněkud odbočujeme? Což je mimochodem v rozporu s pravidly této poradny...
"sheldon", je dost silné tvrdit, že kdo neumí matematiku, není chytrý vůbec. Kdo neumí matematiku, může být slušný člověk s dobrým srdcem. Naopak takový výborný matematik může být pokrytec a hulvát. - pt
Může, ale většinou je to spíš naopak. Obecně lidé s vysokou inteligencí mají většinou nadměrně altruistické sklony. Pokrytectví, pozérství a sociální hry jsou především doménou průměrných lidí. Takoví lidé mívají dobré "sociální dovednosti", čehož nezřídka zneužívají v "mezilidských vztazích", příčemž mají často například plná ústa slušnosti a dobrého srdce jakožto dobré výmluvy pro neschopnost...
"sheldon", píšete, že pokrytectví je dómenou především průměrných lidí. V jednom Vašem komentáři píšete:
... kdybyste mě potkala osobně, jevil bych se Vám jako hodný, přátelský chlapec, který nikdy neříká, co se nemá (tzn. nepříjemné pravdy, které lidé nemají rádi). A obávám se, že byste sotva poznala, co si doopravdy myslím. ...
Chcete o sobě říci, že jste pokrytec, že jste průměrný člověk? Protože vyjadřujete něco jiného než si myslíte, že lidem říkáte, jen to chtějí slyšet?
pt. ale... Sheldon nechce slyšet jiný názor, než souhlasný s jeho. Ano, může to být velice chytrý a ambiciozní člověk ve svém oboru. Ale jak sám o sobě napsal : pokrytec. Jestli nemáš co jiného na práci, tak s ním diskutuj, ale je to zbytečné. Domnívám se, že je to člověk, který v životě nepřiznal, že se mohl mýlit, že udělal chybu. Možná jeho existence na tomto světě bude mít velký na "cosi" ve vědě, nebo v oboru, ve kterém pracuje. Ale co se týká mezilidských vztahů, porozumění a tolerance to je "mrtvý člověk". Ale i tací lidé mají na zemi svoje místo. Bez nich by to tu nebylo ono.
Jojo, sám přiznává, že je falešný... díkybohu, že mám kolem sebe fajn lidi, co možná neumí matiku a nejsou geniální jako Sheldon, ale říkají, co si myslí a mluví pravdu A už bych tím diskuzi zakončila, protože je od začátku úplně mimo, už od té hloupé rady.
Tak pokud se ke každému staví jako k blbci, tak se nedivím
Axus - když jednou anonymně přizná, že neříká pravdu? Ano.
martino. Na druhou stranu je třeba sheldon rád, že si tady s námi může popovídat . Třeba fakt kolem sebe nemá tak fajn lidi, jako jsme my tady :D
Pravda pravdouci. To me nenapadlo. A pritom se rika
Tak dlouho se chodi s kecama pro vodu, az se jazyk utrhne.
Nebo tak nejak to bylo...
Jinak ještě, co se týká rozchodu a pokusů o citové vydírání, mám obavu, že rozchod s dotyčným je to nejlepší, co lze v dané situaci tazatelce poradit. Což samozřejmě nepochopí nikdo, kdo nevidí dál než v horizontu několika let.
Ale proboha, co až s ním bude mít děti a ty děti budou muset žrát hlínu, protože dotyčný nebude schopen ty děti uživit, protože bez tak elementárních znalostí ho nikde do práce nevezmou? Ach ano, máme přece sociální stát. Ale ten vzhledem k současným trendům nebude existovat věčně. Možná proto, že pologramotní jedinci prostě ekonomiku nepotáhnou. A protože genetika mluví jasně a jejich potomstvo na tom s intelektuálními schopnostmi nebude o moc lépe. Co když se jí narodí retardované děti? Tazatelka bude jistě zářit štěstím, až to zjistí. Co když si její přítel vezme úvěr, který nebude schopen splácet, protože si ho předtím špatně spočítá, byt jim zabaví exekutor a celá rodina tak přispěje do utěšeně rostoucí populace bezdomovců...
A tak bych mohl pokračovat. Pořád nechápete, proč radím rozchod?
Milý Sheldone. Můj drahý manžel, dej mu Pánbů lehké odpočinutí, neměl ani páru o tom, co to je trojčlenka, jak se přepočítávají procenta na zlomky, rozdíl mezi rovnicí a nerovnicí - nevěděl (páč ani netušil, co to je). Učňák udělal jen díky tomu, že panu řidícímu chodil dělat na barák, opravoval mu auto apod. No a vidíš to. prožili jsme spolu dvacet moc pěkných let. Já vysokoškolák, on -učňák. Z ničeho vybudoval firmu, která měla hodnotu několik desítek milionů. Měl prostě "vrozenou" inteligenci :D
No a ještě jiný pohled na svět - je všeobecně známo, že lidé, kteří jsou "matematicky" nadaní nemají například cit pro výtvarno. Takže ještě že tady ti "matematičtí analfabeti" jsou, protože díky nim můžu poslouchat nádhernou hudbu, obdivovat jejich filmy, nebo i je jako herce, vidět jejich obrazy apod.
Jo a ještě jeden postřeh. Hodně moc přednášejících matiky apod., ať na střední či vysoké škole, byli pro praktický život naprosto nepotřební. Prostě jejich manuální zručnost na bodě nula. A o tom, že ti opravdu kování byli tak nějak roztomile "prdlí", už ani nemluvím . Takže každý člověk má něco do sebe. A Ty, jestli jsi opravdu takový, jak se tady prezentuješ, jsi sebestředný chudák.
"je všeobecně známo, že lidé, kteří jsou "matematicky" nadaní nemají například cit pro výtvarno."
To je jeden z největších "všeobecně známých" konstruktů poslední doby. Že kdo je jako technický typ, tak nemá cit pro umění. Ve skutečnosti, lidé s matematickými schopnostmi na vysoké úrovni mají zpravidla i velkou představivost a jsou kreativní (protože i matematika je o kreativním myšlení). Proto i jako umělci mají obvykle potenciál. Co je více fascinuje a na co se více zaměří a co více rozvíjí, už je věc jiná... A samozřejmě, že v umění už záleží i na jiném druhu talentu, než je inteligence. Ale netvrďte mi, že lidé matematicky nadaní nemají cit pro výtvarno. A už vůbec nemá smysl zkoušet pseudoargumenty typu "je všeobecně známo". Ale pokud za nádhernou hudbu považujete současný pop s videoklipy, ve kterých podivně vystrojení jedinci nejasného pohlaví zpívají primitivní texty svým přihřátým hláskem, za obdivuhodné filmy současné komerční či politicky agitační sra*ky a za výtvarné umění "postmodernismus", který propaguje myšlenku "umění pro umění", přičemž jako umění je možné označit i vystavování pisoárů - potom vás chápu, že se vám matematici mohou zdát jako umělečtí antitalenti, neboť k této pokleslé kultuře mívají odpor...
"Hodně moc přednášejících matiky apod., ať na střední či vysoké škole, byli pro praktický život naprosto nepotřební."
A proč by měli takoví lidé mrhat časem na podřadné práce? Víte, jeden z rozdílů mezi těmito "nepoužitelnými" a "normálními" lidmi je ten, že ti "normální" jsou ve svých činnostech nahraditelní. Chodit nakupovat nebo uklízet je schopna se naučit naprostá většina lidí. Ale schopnost vymyslet novou funkční fyzikální teorii, vytvořit nový programovací jazyk, vyvinout nový zdroj energie nebo nový druh léků, to je bohužel podstatně více "elitní" záležitost. Proč by lidé, kteří jsou takových věcí schopni, měli vůbec dělat například práce, které může zastat libovolný lidoop? Takoví jedinci by na to měli mít lidi. Aby nemuseli svoji pozornost rozptylovat nesmysly.
"No a vidíš to. prožili jsme spolu dvacet moc pěkných let. Já vysokoškolák, on -učňák."
To je další druh rádoby argumentu, který dokonale degraduje diskusi. "Nic z toho, co jsi řekl, nikdy neplatí, protože zrovna já to mám jinak." Vidíte, já jsem zase nikdy v životě na vlastní oči neviděl, co zde popisujete Vy. Asi je to pravda, co popisujete. Budu Vám věřit (ačkoliv mírně pochybuji, že těch 20 let bylo opravdu vždycky tak pěkných). Ale jste výjimka. Já mluvím o tom, co platí všeobecně, Vy mluvíte o výjimkách. Výjimky jen potvrzují pravidlo. Pokud se budeme bavit o tom, že obloha je obvykle modrá a někdo vystartuje s tím, že to není pravda, protože on jednou viděl, že je zelená a proto tvrzení toho prvního neplatí (a je sebestředný chudák, pokud to tvrdí), tak tímto způsobem se jakákoliv diskuze zvrhne v pouhou bezvýslednou sérii osobních útoků. Takže, jakkoliv těch Vašich 20 let bylo pěkných, pro tuto diskuzi jsou s odpuštěním naprosto irelevantní...
sheldon. Dostáváme se trošku mimo téma. Snad mi teda admin promine ještě tenhle příspěvek. Víte, ač jsem ing. , tak jsem za svůj život byla nucena dělat i ty "podřadný práce, které zvládne i libovolný lidoop". Jasně, máte pravdu, v tu dobu nebyla náležitě využita moje inteligence :D. Ale svět se kvůli tomu nezbořil a já jsem se z tý práce nijak neosypala . Jistě, máte pravdu v tom, že je naprostá škoda, aby genius myl kravám zadky. Ale nebýt těchto "lidoopů", jak Vy je nazýváte, tak ten genius umře hlady a zimou. Je velice krátkozraké a hloupé podceňovat práci jiných lidí. Každý člověk, který pracuje,vytváří jakékoliv hodnoty, si zaslouží uznání. Ať je to kopáč nebo nositel Nobelovy ceny. Jeden bez druhého nemůže totuž existovat.
O Vás se domnívám, že jste velice chytrý člověk, který se touto diskuzí docela dobře baví. Zkoušíte, kam až se ostatní diskutující dají Vámi "vytočit". Doufám, že Vám na tuto taktiku tady nikdo nenaletí a diskuze se povede pouze ve slušné rovině
Vzhledem k tomu, jak reagujete, je možné, že Vaše inteligence byla vždy využita naplno. Inženýrský titul není patent na genialitu. Odkazuji Vás na ostatní příspěvky, může se zdát, že se diskusí bavím, ale rozhodně mě nebaví se opakovat...
Milý Sheldone, každý umí něco. Ty jsi třeba lempl na něco jiného, evidetně třeba na mezilidské vztahy, což je horší, než nějaká matika. Já se čtyřkami, pětkami a absolutním nepochopením matiky, která mi fakt nejde, prolezla až na vejšky, takže o tom to není.
Pro tazatelku - najděte si kvapem doučování, třeba někoho z gymplu, kdo by to bral jako brigádu. Takových studentů je dost. Za pár stovek to stojí.
doplněno 09.05.13 16:15:Nebo, jak radí Pt, domluvit se na doučování s učitelem. Normální učitel nenechá žáka v průseru.
doplněno 09.05.13 18:10:Chybí ti v myšlení jeden podstaný aspekt - a to je typ školy. Věru nevím, co bych na své škole a při svém zaměstnání dělala s matematikou a proč bych se tedy na nějaký podobný obor hlásila, stejně tak, jako se člověk bez hudebního sluchu bude těžko hlásit na HAMU.
Ale jsou holt lidi, co se za každou cenu potřebují povýšit nad ostatní "debily a diletanty".
Ano, a proto jsou dnes zdravotnictví, školství, soudnictví, management a spousta dalších oborů (tedy převážně těch, ve kterých matematika není základní disciplínou) tak překotně se rozvíjející odvětví a vůbec v nich nedochází k případům naprostého diletantství.
Že člověk, nad jehož mentální schopnosti je i pochopení např. Pythagorovy věty, projde i vysokou školou, je jen ukázka žalostného úpadku vzdělání.
Já na matiku taky nebyl žádnej expert, ale spočítat obsah, obvod těles, pythágorovou větu a pod. bylo to, na co člověk nepotřebuje zas tolik mozkových buněk .. prostě to není žádná složitá věda.
Ať si sežene učebnice matematiky (asi ideálně i ze základní školy) a jde krok po kroku, když se naučí základ (jak se počítají závorky, mocnicy a pod.) tak se postupně dostane i k tomuhle a pak zjistí, že je to vlastně docela jednoduché. Já jsem např. kotangensi pochopil z jednotkové kružnice (určitě najde na internetu) .
Na internetu je spousta věcí jak se co počítá, jen prostě musí mít základy, což asi očividně nemá , tak že má nejvyšší čas aby se přestal flákat a začal makat
Na matiku je potřeba trochu logického myšlení, naopak mne (na ZŠ) vždy bavila, nemusel jsem se učit prakticky vůbec a vystačil jsem si pouze s logickým uvažováním a vždy mi to stačilo na 2 max. 3. horší to bylo na průmyslovce, kde stadardní matika změnila na šílenou vědu různé lineární rovnice a to už mi hlava moc nebrala, tam už se bylo potřeba šrotit ale i tak jsem prolezl s lehce odřenýma ušima
V dnešní době internetu si může najít různé postupy a návody jak co počítat, musí tomu ale věnovat spoustu času, klidně všechen volný čas, dva měsíce není moc času a hold to vydrží bez zábavy, pokud je to pro něj tak moc důležité! Obvody, pythágorova věta apod. je učivo základní školy... to prostě musí někdo kdo chce mít nějaké vzdělání musí zvládnout!
No, pokud u toho nebude sedet od rana do vecera, tak dva mesice je sakra malo casu na to naucit se matematiku alespon na prolezeni pres zkousky.
A bez intenzivniho (=draheho) doucovani si dovolim tvrdit, ze je to prakticky vyloucene pro nekoho, kdo ma problemy i s pouhym vypoctem objemu telesa.
Mimochodem by me zajimalo, co je to za ucnak, pac i kazdy napr. zednik nebo truhlar musi umet vypocitat potrebne objemy a obsahy - ne kvuli zkousce, ale jednoduse proto, aby se ve svem oboru uzivil.
Kačko, zoufalství hoďte za hlavu.
Chytráci typu "sheldona" mne donutili k tomu, abych vám napsal něco, co vám může být i radou.
Pokud příteli matika opravdu nejde, musí se naučit aspoň nazpaměť (doslova našprtat) všechny potřebné vzorečky a poučky. Pak má velkou šanci "prolézt" za 4 (čili dostatečně). To, že je nepochopí, že nezvládne převody vzorečků a jejich použití v praxi by mu mělo tím pádem projít. Bude to hodně s odřenýma ušima, ale ten učitel by musel být hodně velká "s...", aby mu to v tomhle případě "nedal". Hlavní je ukázat snahu. Pokud požádá přímo toho učitele o doučování a on ho odmítne, hodně to o tom kantorovi řekne (asi to, co tady svými příspěvky na sebe prozradil dotyčný "sheldon").
Držím palečky.
Když jsem ještě učil, taky jsem takhle připravoval jednoho učně na přijímačky na nějakou nástavbu. Jako učitel jsem toto doučování dělal samozřejmě zdarma a stejně by se asi mohl zachovat ten váš učitel. Ovšem musí být snaha i z druhé strany. Nejlepší je si sehnat příklady včetně řešení. Potom zkoušet příklady řešit sám a následně porovnat s řešením vzorovým. Tahle matematika z učňáku je ještě pochopitelná bez složité abstrakce, chce to jen nebát se a začít řešit. Btw. umí základy? Třeba mínus/plus, rovnice, atd? Nelze bez naprostých základů řešit cokoliv složitějšího.
At si na netu najde napovedy pro laiky (matweb.cz atd) Nejlepe ty polopaticke... Pokud neudelal, doporucuji pres prazdniny zkouset pocitat i jinym zpusobem (valec se da rozpitvat na obdelnik a z podstavy udelat ctverec, pythagorova veta, at hleda, kde je to nakresleno atd. Ceny doucovani jsou nekdy priserny, ale garantuji, ze tuhle latku dobry matikar nahusti do hlavy jednomu zakovi za pet hodek tak, ze na to nezapomene. Jste z Prahy, mozna mam nejake stare ucebnice, co se pouzivali pred 20 - 25 lety. Jinak kdyz poslete osnovy (co se uci v ucnaku nevim, ja prosla matematikou gymplu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.