Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zabránit zhoršování logického myšlení?

Od: bonobo* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,
mám takový problém. Nyní chodím do prváku na gymnáziu a zaráží mě jedna věc. Vždy jsem býval nejlepší v logických soutěžích (výhra v okresním kole MO) a celkově mě logické úlohy a celkově matematika bavila. Postupem času se mi ale zdá, že logiku ztrácím. Například teď jsem v Matematickém Klokanovi získal jen mírně nadprůměrný výsledek a hodně jsem se u toho nadřel. Z matematiky mám standartně 2/3 (v pololetí 2) a patřím do "lepšího" průměru. Možná je to tím, že jsem zpohodlněl a svoji logiku nerozvíjel s tím, že do podprůměru nikdy nespadnu. Docela mě frustruje, že holky které matiku pravidelně počítají a učí se jí, na tom jsou výsledkově stejně, někdy dokonce i líp. Matika mě už nebaví a vyloženě ji nemám rád, stejně jako fyziku.
Kdysi jsem počítal úlohy pro o několik let starší žáky ( trojmístná čísla jsem uměl sčítat a odečítat ve 4.5 letech a rovnice ve třetí třídě) a dnes nic pořádného nadstandartního nevymyslím. Navíc nechápu proč mi vyšlo v OSP SCIO 99 sk. percentilu pro čtyřleté gymply a výsledky jsou v nedohlednu. Rád bych šel třeba na farmacii a bojím se že s tímhle tempem zhoršování to asi nevyjde. Můžete mi nějak poradit, jak to zhoršování zastavit? Myslel jsem, že logické a analytické myšlení se během života nemění a je vrozené, ale asi jsem se spletl.
Díky za všechny odpovědi Bonobo

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

to je v pořádku, já uměl číst, psát a počítat už ve školce a v první třídě jsem se totoálně nudil, a to cca až po pátou, také jsem byl v týmoch vyhrávajících školní olympiády z amtiky či fyziky, nakonec jsem měl na gymplu na maturitě trojku z matiky a šel sjem studovat humanitní obor

Prostě jsi byl už jako dítě na úrovni staršího žáka a teď se to srovnalo...nic víc bych v tom nehledal, osobně se domnívám že mozek je skutečně využíván jen částečně a dalšími podnětry a stimulací ze jeho výkon zvyšovat...našel bych si nějaopu odbornou literaturu a kdyby tě do bavilo, moh bys zkusit nějakou z doporučených metod

iz*
hodnocení

2x

Ani vynikající houslista, zpěvák nebo sportovec nevystačí s talentem. Každý talent je potřeba dále rozvíjet a cvičit - i ten na matematiku. Podle mne je problém hlavně v tom, že Vás matematika už nebaví, a že ji vysloveně nemáte rád.

hodnocení

1x

Stavet sebevedomi na matematice,citit se flustrovany,kdyz holky maji stejne vysledky..Ajajaj,tady to zavani necim nezdravim.Budete muset zmenit mysleni.Doma vas hodne chvalili za matematiku?Heledte jsou i jine veci v kterych clovek muze mit uspokojive vysledky,ale merit se s holkama?Podle me je zdrave vedet,ze jsem treba v necem lepsi,nez okoli,ale tecka.jakmila to zacnete pitvat a stavet na tom ostatni a skladat se z toho,ze zrovna ted mi to nejde,to uz neni zdrave.Muj nazor

luke237
hodnocení

0x

Sam pises, ze te prekonavaji holky, ktere "matematiku pravidelne pocitaji a uci se ji". Ty se ji zjevne neucis, nemas zazite postupy a znalosti, z toho duvodu ti unikaji sirsi a hlubsi souvislosti a kdyz dojde na pocitani uloh, musis znovu vymýšlet kolo, tedy neco, co uz bylo dano vymysleno a pochopeno a proto podrobne zapsano do ucebnice, aby se jeho opetovnym vymyslenim nemuseli lide zdrzovat a mohli to pouzit k vymysleni neceho slozitejsiho.

Je docela mozne, ze se tvuj zajem presunul od matematiky k necemu jinemu (chemie, leky, ...) a proto uz nemam takove prirozene nutkani cist si o matematice a jen tak z radosti resit priklady a proto se pomalu s pribyvajici novou latkou, kterou neprocvicujes, zacnes vykonnove priblizovat ke stredu neboli prumernemu cloveku, resp. jeho znalostem matematiky.

asd*
hodnocení

0x

Tomu se říká "usnout na vavřínech" Asi máš talent, ale nerozvíjíš ho, proto zůstáváš na stejné úrovni a předbíhají tě i lidi bez talentu ale kteří na sobě pracují.

Talent není všechno, pokud ho nepodpoříš cvičením tak zakrníš a ujede ti vlak. Stejně tak i věci na které nemáš vlohy se dost dají dohnat tím že se to chceš naučit. Nejdál se dostane člověk s talentem který na sobě pracuje, na opačném konci je lenoch bez talentu. Lenoch s talentem a dříč bez talentu jsou někde mezi tím.

figurek*
hodnocení

0x

no to je ale otázka. IQ se prý sice časem nemění, ale mozek leniví. A jak mozek leniví, docela obyčejně nezapíná.

Například když si zvyknete používat kalkulačku, pak za nějaký ten rok na ní počítáte i to, kolik je 5x10.

Taky se mi to stává a mám potom sám na sebe zlost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]