Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

C(c)ikáni a C(c)ikán? Velké či malé c?

Od: anzionka® odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny, píšu jeden text a nejsem si jistá, jak mám psát slova C/cikáni a C/cikán.

Mám to v těchto větách a nevím, zda tam mám dobře velké a malé písmena:

1) Přidává se k partěCikánů či cikánů?

2) ... krásnou cikánskou dívku.

3) ... objevují se Cikáni?

4) ... i starému cikánovi (nebo Cikánovi) to docvakne.

Jak to s těmi "C(c)ikány" bude? V tomto případě je myšlena pouze určitá skupina C(c)ikánů, ne celý jejich národ. Díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frosti*
hodnocení

1x
Podle toho co se píše v tom odkaze, tak by mělo být všude malé, protože se všude jedná pouze o příslušníky antropologické skupiny. Kdyby se mělo jednat o označení příslušníka národa, tak by tam dle novějšího pravopisu mělo použít slovo Rom.Každopádně kdyby slovo Rom neexistovalo, tak bych to napsal následovně:Přidává se k partě Cikánů.Krásnou cikánskou dívku.Objevují se Cikáni.I starému cikánovi to docvakne.Tak to alepoň z toho textu chápu já :)
hop®

Frosti, souhlas, Tvoje řešení i vysvětlení je rozumné. *palec*

Ale zdůvodnění nemám. *hi*

Akorát že slovo Rom místo Cikán není ani tak otázka pravopisu, jako spíše takzvané "politické korektnosti".

A mimochodem, Moravák se píše s velkým M, stejně jako (spisovné) Moravan. (Pro mindu.)

hodnocení

0x

malé... stejně jako třeba moravák... bez urážky pro moraváky :D

hodnocení

Jsem našla toto: prirucka.ujc.cas.cz/...

Ale nevím, zda v mém textu myslím příslušníky národa či antropologické skupiny...

To neví nikdo, možná ani c/Cikáni. Zatracená plitická korektnost. Říkat Romové diskriminuje C/cikány z kmene Sinti. Asi bych se na to vykašlal a psal bych to s malým.

hodnocení

Ano, emoční podtext v textu nemám a vyřešila jsem to tak, že jsem to dala všude velké písmeno, ale třeba mi to bude opraveno. Dám vědět, asi zítra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]