Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná docházka u předškoláka

Od: mama2 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den syn chodí posledním rokem do školky, takže má již jen pár měsíců bohužel však dochází ze stran učitelek k psychickému natlaku. Neustále musím něco řešit za co ani sám nemůže. Musí tento rok dokončit, nebo již může školní docházku ukončit. Do školy je již přijat.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Jde o to jak se projevuje psychický nátlak?

hodnocení

0x

Nemusí, mateřská škola není povinná. Nejsem si ovšem jistý, zda váš přístup nebude spíše ke škodě věci a situace se nebude opakovat o rok později na základní škole. Nevím ovšem, co si představit pod psychickým nátlakem ze stran učitelek.

hahanaj*
hodnocení

0x

On ten kontakt s učitelkami a dětmi je docela dost důležitý- připravuje se na školu. Ze školy ho taky nevezmete.

Myslím, že by se to mělo rozumně řešit .

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, školka povinná není. Jaké potíže musíte řešit, za které nemůže? Trochu to rozveďte. Pokud se Vám zdá, že si na něj učitelky zasedly, nemusí to nutně být pravda. Jsem častým svědkem toho, jak si děti vymýšlejí dokonalé pohádky, aby bylo po jejich...

mama2
hodnocení

např: skupinka dětí si hraje, jen on musí vše uklidit. Druhé dítě ho bije, má od něj šrámy, modřiny, v případě že už ho to nebaví a vrátí mu to je on ten špatný, při jakémkoli vystupování dělá jen křoví (děti rodičů, kteří něco učitelkám nosí, zákusky, koláčky...mají přední role i kdyby nim text měly našeptávat až je to slyšet.

martinaa*

A to s uklízením jste osobně viděla? Nebo že mu učitelka říká, že on je ten špatný, to jste slyšela? Víte, nedávno si doma jedna holčička z naší školky stěžovala, že ji kluk škrtí a podobně. Byl kolem toho strašný humbuk, a nakonec se zjistilo, že si to holčička vymyslela, aby nemusela do školky.

Pokud je syn předškolák, je zcela normální, že pomáhá s úklidem menším dětem a leckdy za ně něco uklidí, protože je starší a šikovný. Co se týče šrámů, on děti nebije, nepere se? Máme u nás jednoho agresora, co hodně bije děti - a když také jednou dostane "nabito" on, moc to neřešíme, aby také viděl, že se mladší děti umí bránit a že to může bolet. Potom si tolik nedovoluje. Nicméně, pokud je syn občas bouchnutý druhým dítětem, nedávno jsem vysvětlovala jiné mamince v dotazu, že můžeme dát agresorovi trest, ale on to za chvíli udělá znovu. Výprask dát nemůžeme, domluva zabere jen na chvíli - tohle nejde vyřešit, školka nezmění povahu dítěte a ani dítě, jinak velmi šikovného a chytrého předškoláka, nemůže vyhodit. Musí být prostě pod dohledem, ale vzhledem k tomu, že nemáte jen jedno nebo dvě děti, ale hned třeba 25, je to obtížné. Pokud situace nezachází do extrému, nelze toto vyřešit, bohužel.

A co se týče výstupů - nezáleží na tom, zda je syn předškolák, ale jak mluví, jak si pamatuje a jak umí vystupovat. U nás leckteré čtyřleté dítě mluví lépe, než předškoláci, proto hlavní role hrají i mladší a někteří předškoláci holt dělají křoví. Jsou to ti, co mají vadu řeči, nebo se hodně zadrhávají, nepamatují si text a když dojde na jejich role, utíkají ze scény nebo z nich nedostanete ani slovo. Společných výstupů a básniček se samozřejmě účastní, aby si nepřipadali, že stojí "vedle". Chápu, že je Vám líto, že syn nevystupuje, i když je třeba šikovný, ale máme dvě možnosti - buď to budete řešit s učitelkami, nebo jim začnete zákusky nosit taky. Holt svět není spravedlivý, a i když to někdy mrzí hodně, člověk se buď může rvát, nebo se na to vykašlat.

mama2
hodnocení

Ano ten úklid jsemosobně viděla,nejde o mladší spolužíky, ale stejně staré. Naše školka je přístupná. Takže přijdete, otevřete dveře projdete šatnou, přes jídelnu až do herny, a když máte štěstí tak se potkáte s učitelkou, která ví kde dítě máte, několikrát se mi stalo, že nevěděla zda je v herně na wc či v ložničte.Teď semi třeba stalo, že jsem vešla do šatny, kde již syn seděl oblečený obutý ještě s jedním dítětem. Po dlouhé diskusy se synemjak proč tam je, jsem si ho vzala a odešla, druhý den jsem dostala od učitelky, že jsem jí měla zdělit že dítě si beru, druhý chlapec šel se mnou taky, toho jsem již před hlavními dveřmi vrátila ať počká na svoji maminku či tatínka. Myslíte, že i tento stav je normální. Nebo to, že se děti nepřevlíkají na odpolední odpočinek do pyžam? Nad tímto zdělením se pozastavila i dětská doktorka.

martinaa*

I u nás ve školce děti obuté a oblečené čekají na maminky, pokud jsou dříve najezené (než rodič přijde), nebo jdou domů před obědem (to přijdeme z vycházky či z hřiště, a dítě, co jde domů, už se nepřevléká). Pokud na Vás ale čekal oblečený po odpoledním spaní, je to opravdu divné. Nicméně je třeba vždy oznámit učitelce, že si dítě berete... představte si situaci, kdy Vám zmizí dítě a Vy nevíte, zda šlo na záchod, do jiné místnosti nebo prostě vyběhlo ven na chodbu. Samozřejmě si to ale učitelka má pohlídat, když jí dítě sedí v šatně, to je její chyba. A to převlékání se na lůžko... no to je opravdu hnus.

Jak tak vidím, pokud máte možnost dát syna jinam, neváhala bych.

mama2
hodnocení

Děkuji za odpověď. Syn na mě čekal opravdu po odpoledním spánku.

lidus*
hodnocení

0x

No pokud je váš synek "pohádkář" jako moje tříletá vnučka tak kdybychom ji věřili vše co nám po příchodu ze školky nakuká už by tam nikdy víc nešla. Třeba zrovna dnes všem paní učitelka zakázala celý den se napít, nebyli na vycházce a celý den museli sedět na židli. Byli na vycházce, dokonce na návštěvě knihovny, jak to opravdu bylo s tím pitím a sezením na židli se nám nepodařilo zjistit. Zkuste se vyptat jiných maminek, jiných dětí, vy nejlépe víte co musíte řešit. Deptat ho určitě nenechte, předškolní docházka není povinná.

hodnocení

0x

Dobrý den. Předškolní vzdělávání sice povinné není, ale jestli-že bylo dítě do školky přijato a navštěvuje ji, pak je dítěti možné, dle mého soudu, ukončit předškolní vzdělávání pouze z důvodu stanovených školským zákonem (§ 35 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb.). Viz.:

§ 35

(1) Ředitel mateřské školy může po předchozím upozornění písemně oznámeném zákonnému zástupci dítěte rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání, jestliže

a) se dítě bez omluvy zákonného zástupce nepřetržitě neúčastní předškolního vzdělávání po dobu delší než dva týdny,

b) zákonný zástupce závažným způsobem opakovaně narušuje provoz mateřské školy,

c) ukončení doporučí v průběhu zkušebního pobytu dítěte lékař nebo školské poradenské zařízení,

d) zákonný zástupce opakovaně neuhradí úplatu za vzdělávání v mateřské škole nebo úplatu za školní stravování ( § 123) ve stanoveném termínu a nedohodne s ředitelem jiný termín úhrady.

(2) Ministerstvo stanoví prováděcím právním předpisem podrobnosti o podmínkách provozu mateřské školy, organizaci předškolního vzdělávání, zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, jejich stravování a další speciální péči o děti.

No nevím, já si brával vnuka v celku pravidelně i několikrát týdně na výlety a nikdo neprotestoval. Asi jak kde. Já bych tam dítě nenechal. Tenhle přístup znám. Maminky lezou učitelkám až do ... a ty jsou zase rády, že jim pomáhají, nosí něco ke kafíčku ap. Pak se dle toho chovají k dětem.

ringo, toto co píšete, je strašlivý nesmysl! Úplně na hlavu! Za svůj život jsem prošla mnoha školkama, fakt hodně školek jsem prošla a toto, co píšete, s tím jsem se nikdy, ale nikdy nesetkala! Vůbec nikdy! ;) nechci se do této debaty vůbec zapjovat, protože si myslím, že pravda je někde uprostřed rodiny a školky. Bylo by fajn, kdyby tazatelka po dlouhé době, až se mladý ve škole rozkouká, napsala. :D

mama2
hodnocení

To není po dlouhé době, malý tam chodí už dlouho. Letos už má končit. Před dvěma lety jsem řešila problém s dcerou, kdy si uklizečka chovala jako ředitelka po domluvě jsme vše vyřešili, ale dcera dodnes trpí a do školky pro svého brášku nejde ani se mnou. Mami že tam nemusím je nejčastější odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]